Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΒΟΛ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:   ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΒΟΛ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Βιομηχανία τροφίμων
Εξοπλισμός:   Σώζεται στην νέα εγκατάσταση
Κατάσταση:   Επανάχρηση παλαιάς εγκατάστασης
Επανάχρηση:  Εμπορική χρήση
Περιοχή: ΒΟΛΟΣ
Πληροφορίες:
Πηγή : Κεντρική βιβλιοθήκη Βόλου 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βόλου, είναι µια συνεταιριστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1926. Από το 1926 µέχρι σήµερα δραστηριοποιείται στον συνεταιριστικό τοµέα σε εµπορικές αλλά και σε παραγωγικές πράξεις. Οι βασικοί µέτοχοι του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βόλου είναι οι συνεταιρισµένοι αγρότες που αριθµούν περίπου 15.000 φυσικά µέλη. (συνέντευξη 25-8-2015) Κύριες επιχειρηµατικές δραστηριότητες του συνεταιρισµού είναι η υποβοήθηση των συνεταιριστικών αγροτών στην προµήθεια πρώτων υλών, στην εµπορία και στην παραγωγή προϊόντων. Είναι στην ουσία µια επιχείρηση µε κάθετη παραγωγική διαδικασία. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βόλου από την ίδρυση του δραστηριοποιήθηκε σε συνεταιριστικά θέµατα. Από το 1952 που ιδρύεται η γαλακτοβιοµηχανία ΕΒΟΛ κινήθηκε στο χώρο της µεταποίησης γαλακτοκοµικών προϊόντων. Η λειτουργία του εργοστασίου ΕΒΟΛ ξεκίνησε από τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς Λαχανοπαραγωγών Βόλου, τους κτηνοτρόφους Συνεταιρισµών των Αγίων Αναργύρων και Άνω Βόλου (συνέντευξη, 25-8-2015)
Η UNICEF επίσης έπαιξε ρόλο στο ότι χορήγησε το µηχανολογικό εξοπλισµό για την εγκατάσταση της ΕΒΟΛ, η οποία από τεχνολογικής απόψεως υπερτερούσε στον κλάδο εκείνη την εποχή (Σ. Κρουσταλάκη-Μπεβεράτου,1990). Με τα προϊόντα της µεγάλωσαν τέσσερις (4) γενιές και έγιναν ένα µε το καταναλωτικό κοινό. ∆ραστηριότητές της, από τότε µέχρι σήµερα, πέρα από την συγκέντρωση γάλακτος από τους κτηνοτρόφους της περιοχής στο εργοστάσιο είναι και η τυροκοµεία, η παραγωγή γιαουρτιού, βουτύρου, κρέµας γάλακτος καθώς και η παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Πέρα όµως από αυτά ασχολείται και µε δραστηριότητες όπως τα δηµητριακά, συγκεντρώσεις των σιτηρών, του καλαµποκιού και όλων των αγροτικών προϊόντων που γίνονταν υπό την επίβλεψη του συνεταιρισµού, η οποία πουλούσε για λογαριασµό των αγροτών τα προϊόντα τους.

Το εργοστάσιο αρχικά λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις του Βόλου (Λαρίσης-Αθηνών). Το γάλα στην αγορά είχε µεγάλη αποδοχή στους Βολιώτες. Σκεπτικό ήταν η ΕΒΟΛ να δραστηριοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο διότι οι ποσότητες του γάλακτος ήταν µικρές οπότε άρχισε η διάθεση του πρώτα στο Βόλο και σε δεύτερη φάση σε Αλµυρό και Βελεστίνο, ενώ στα χωριά επεκτάθηκε αργότερα. (συνέντευξη, 25-8-2015) Σκοπός της λειτουργίας του εργοστασίου ήταν και είναι µέχρι σήµερα ότι θα πρέπει πρώτα να απορροφούνται τα γάλατα των κτηνοτρόφων της περιοχής-µελών του συνεταιρισµού. Το εργοστάσιο, αναφέρει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού πέρασε από πολλές δύσκολες στιγµές, ωστόσο στήριξε το εισόδηµα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής και µε τη πάροδο των χρόνων έφτασε στο σηµείο να αναγνωριστεί και η ποιότητα του, καταλαµβάνοντας ένα πολύ µεγάλο κοµµάτι στην τοπική αγορά και όχι µόνο. Γύρω στο 1970, αποφασίστηκε η µετεγκατάσταση του εργοστασίου από τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ) στη Α΄Βιοµηχανική Περιοχή Βόλου (Α΄ΒΙΠΕ), καθώς οι οικιστικές περιοχές του Βόλου επεκτείνονταν ραγδαία, ενώ έπρεπε να εξασφαλιστούν και µεγαλύτεροι χώροι για το εργοστάσιο. Το 1980 έγινε η µετεγκατάσταση του εργοστασίου σε 17 ιδιόκτητη έκταση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Βόλου (ΕΑΣ) στην Α΄ Βιοµηχανική Περιοχή Βόλου (Α΄ ΒΙΠΕ) το οποίο εγχείρηµα κόστισε περίπου 25 εκατοµµυρίων ∆ραχµών. (συνέντευξη, 25-8-2015) Ολοκληρώνοντας, ας σηµειωθεί, πως σηµαντική εξέλιξη είναι η ίδρυση νέας υπερσύγχρονης µονάδας της Γαλακτοβιοµηχανίας ΕΒΟΛ, η οποία ξεκίνησε το 2009 οπότε και έγινε η πλήρης µετεγκατάσταση του εργοστασίου της στις καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015. Πρόκειται για µια επένδυση ύψους 6.5 εκατοµµυρίων ευρώ, η οποία συγχρηµατοδοτήθηκε µέσω του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ), ‘’Αλέξανδρου Μπαλτατζή’’(συνέντευξη, 25-8-2015).

Το εργοστάσιο λειτούργησε το 1952 στην πρωταρχικη θέση στην οδό Λαρίσης 

Βιβλιογραφία-Πηγές:





Όνομα καταγραφέα*:  ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΟΣ
Ημερομηνία καταγραφής**: 08-04-2020
7* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς



ΘΈΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΊΟΥ ΤΟ 1952

Νέα εγκατάσταση της ΕΒΟΛ

Θέση νέας εγκατάστασης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου