Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Εργοστάσιο Palco Πετραλώνων

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Εργοστάσιο PALCO
Είδος:     Βιομηχανία Φανελοποιίας
Αρχική Χρήση: Φανελοποιία/Κλωστοϋφαντουργία/Μεταξουργία
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Επανάχρηση
Επανάχρηση:  Οικιστική-Πολιτιστική χρήση
Περιοχή: Κάτω Πετράλωνα
Πληροφορίες:
Η ιστορία της πιο γνωστής φανέλας ξεκινά το 1917, όταν ο νεαρός τότε Ανδρέας Παλαιολόγος από την Πάτρα, δικηγόρος το επάγγελμα, ιδρύει μία από τις πρώτες φανελοποιίες στην Ελλάδα. Τα εσώρουχα αποκτούν την επωνυμία Palco και μέσα σε λίγα χρόνια γίνονται συνώνυμα της άφθαστης ποιότητας και κατακτούν την πρώτη θέση στην αγορά.
Επόμενη στάση το 1967, όταν η 50χρονη πλέον εταιρεία εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον ελβετικό όμιλο Schiesser, έναν από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή εσωρούχων στην Ευρώπη, αυξάνοντας την παραγωγή στα 6 εκατ. τεμάχια ετησίως. Το 1985 αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία καθώς γίνεται και επίσημα μέλος του ελβετικού πολυεθνικού ομίλου Schiesser. Ο όμιλος πλέον αριθμεί εργοστάσια από την Ευρώπη και τη Χιλή μέχρι το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία και παρουσιάζει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε Ευρώπη, Αμερική
και Καναδά. Η δυναμική του ομίλου και η στρατηγική του ανάπτυξη, με τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στην Ελλάδα και την οργάνωση του τμήματος Marketing υιοθετώντας νέους τρόπους προβολής, είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγή και οι πωλήσεις να αυξηθούν κατακόρυφα.
Το 1995 πλέον η PALCO είναι πρώτη στα ανδρικά σλιπ και στις γυναικείες φανέλες. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1998, λόγω και της ευημερίας που γνωρίζει η εταιρεία, επενδύονται 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου πλεκτικής στην Κομοτηνή.
Στην αδιάκοπη διαδρομή, οι Ελβετοί το 2003 πατούν φρένο μεταφέροντας την εγχώρια παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη dealnews, κράτησε την εμπορική παρουσία της στην Eλλάδα, με πρατήριο, αποθήκη κ.λπ. O επόμενος μεγάλος «σταθμός» ήταν το 2012, όταν η Palco πέρασε στα χέρια της Horizon Capital Management, με τα ηνία να αναλαμβάνει από τότε και μέχρι σήμερα ο Iταλός Φράνκο Σαλέρνο.
Το πρώην εργοστάσιο, χαρακτηριστικό δείγμα εργοστασιακής αρχιτεκτονικής Bauhaus της δεκαετίας του '30, ανεγέρθηκε στην περιοχή το 1938. Το πολυώροφο κτίριο, που μαζί με το ισόγειο και το υπόγειό του έχει συνολικά εμβαδόν 5.000 τ.μ., ανακαινίστηκε πλήρως από το αρχιτεκτονικό γραφείο «If-untitled architects».  Οι νέοι ιδιοκτήτες της Palco βρήκαν το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου σε μια αρκετά καλή κατάσταση. Αποτέλεσμα, να κάνουν μικρές εξωτερικές αλλαγές, αλλά να επιχειρήσουν μια πλήρη μετατροπή των εσωτερικών χώρων του παλαιού εργοστασίου. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από ένα συγκρότημα κατοικιών loft. Οι χώροι του ισογείου μαζί με το υπόγειο συγκροτούν τον πολυχώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εκεί, εκτός από εικαστικές εκθέσεις, υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν από θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές (500 θέσεις) και συνέδρια μέχρι επιδείξεις μόδας και πάρτι.
«Οι άνθρωποι της εταιρείας που αγόρασε το κτίριο μπήκαν μέσα στον χώρο το 2006» μας λέει ο Σπύρος Βουτσάκης, γενικός διευθυντής της Τhe Ηub Εvents. «Για τους νέους ιδιοκτήτες η εμπειρία ήταν αποκαλυπτική. Στα υπόγεια του χώρου βρήκαν καταφύγια που είχαν δημιουργηθεί με την κατασκευή του κτιρίου το 1938 για να υπάρξει προφύλαξη από τους βομβαρδισμούς. Ήταν τα μεγαλύτερα αντιβομβαρδιστικά καταφύγια της ευρύτερης περιοχής των Πετραλώνων». Κατά τη διάρκεια του Πολέμου εφοδίασε με φανέλες, κάλτσες και πουλόβερ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού στρατού, ενώ η συγχώνευση με τη Schiesser δεν είχε καλό τέλος. Επιστέγασμα, το λουκέτο του εργοστασίου της ελβετικής εταιρεία Schiesser την άνοιξη του 2003, που έστειλε στα σπίτια τους 500 εργαζόμενες, μετά την απόφαση της μητρικής εταιρείας να μετεγκατασταθεί στις βαλκανικές χώρες.

Βιβλιογραφία-Πηγές:

Όνομα καταγραφέα*: Μαριλένα Βακαλοπούλου
Ημερομηνία καταγραφής**: 19/12/2017
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς










































































ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_19/12/2017

ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_19/12/2017

ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_19/12/2017

ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_19/12/2017

ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_19/12/2017

Το πρώην εργοστάσιο εσωρούχων άλλαξε όψη και χρήση, με αρμονικές παρεμβάσεις και μια εγκάρσια τομή στο κέντρο
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=208394

Φωτογραφία: Yota Ioannidou, Palco factory workers 1975

Την Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 η «Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου» καλεί λαϊκή συνέλευση έξω από τον χώρο του εργοστασίου. Συμμετέχουν 500 περίπου άτομα, κάτοικοι των γειτονιών μας και εργαζόμενες του εργοστασίου.
Πηγή: 
Λαϊκή Συνέλευση Πετραλώνων

Την Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 η «Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου» καλεί λαϊκή συνέλευση έξω από τον χώρο του εργοστασίου. Συμμετέχουν 500 περίπου άτομα, κάτοικοι των γειτονιών μας και εργαζόμενες του εργοστασίου.
Πηγή: 
Λαϊκή Συνέλευση Πετραλώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου