Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Εργοστάσιο σοκολατοποιίας Παυλίδου

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Εργοστάσιο Παυλίδου
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Βιομηχανία τροφίμων
Εξοπλισμός:   Σώζεται
Κατάσταση:   Σε λειτουργία
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: Κάτω Πετράλωνα
Πληροφορίες:
Το 1841 άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα το «Γλυκισματοποιείον» του Σπυρίδωνα Παυλίδη, στη γωνία Αιόλου και Βύσσης και προσφέρει γλυκά της εποχής (μπακλαβά, λουκούμια, κουφέτα).
Το 1843 ο Παυλίδης ήθελε να εξελίξει το ζαχαροπλαστείο, το οποίο ήταν πολύ επιτυχημένο και να το εμπλουτίσει με καινούργια προϊόντα. Άρχισε να κάνει ταξίδια στην Ευρώπη και όχι μόνο. Επισκέφτηκε πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και άλλες. Παρακολουθούσε εκθέσεις με νέα προϊόντα και καινοτόμα μηχανήματα. Έτσι, σιγά-σιγά γνώρισε και εισχώρησε στον κόσμο της σοκολάτας.
Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρασκευάζεται στο εργαστήριο του "Γλυκισματοποιείου" ως ρόφημα. Κάνει εντύπωση το πώς κατάφερε ένας πρώην τυπογράφος και μετέπειτα πατέρας της ελληνικής σοκολάτας να βρει και να εισάγει κακάο σε μια εποχή που η Ελλάδα αγνοούσε πλήρως τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο δημιουργός της Σπυρίδων Παυλίδης εισάγει στην Ελλάδα από το Παρίσι το πρώτο χειροκίνητο μηχάνημα για την παρασκευή σοκολάτας και το 1861, για πρώτη φορά, η ιστορική και αγαπημένη μέχρι σήμερα σοκολάτα "Υγείας" διατίθεται από το κατάστημα. Μάλιστα κερδίζει αμέσως και το χάλκινο βραβείο στην Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών Προϊόντων, που θεσμοθέτησε τότε ο Ε. Ζάππας.
Το 1871 ανανεώνεται το Γλυκισματοποιείο και εισάγεται στην Ελλάδα από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη το πρώτο ατμοκίνητο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας. Ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής, το οποίο θα αλλάξει όλη τη λογική της παρασκευής της Υγείας και θα καθορίσει μια νέα εποχή στη βιομηχανία της χώρας.
Το 1876 είναι χρονιά-σταθμός. Η σοκαλατοποιία Παυλίδη στεγάζεται και ξεκινάει τη λειτουργία της στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Στη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) το εργοστάσιο επιτάσσεται από το γερμανικό στρατό κατοχής, για λογαριασμό του οποίου παράγει μαρμελάδες και φαρμακευτικά είδη.
Το τελευταίο μέλος της οικογένειας που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης ήταν ο Δημήτριος Α. Παυλίδης, στο ενεργητικό του οποίου ανήκει η ανέγερση του κτιρίου της οδού Αιόλου αμέσως μετά την κατοχή, όταν για ένα διάστημα το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Ο ίδιος προχώρησε στην επέκταση του χώρου του εργοστασίου της οδού Πειραιώς και στη δημιουργία της μονάδας στα Οινόφυτα της Βοιωτίας. Βεβαίως, ανανέωσε το μηχανολογικό εξοπλισμό και ανέπτυξε τις πωλήσεις της εταιρείας, προχωρώντας σε εξαγωγές και στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικότερη ελληνική "γλυκιά" βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά, την προεδρία της επιχείρησης κατείχαν διαδοχικά η Ασπασία Α. Παυλίδη και ο Γεώργιος Ξ. Παυλίδης.
Η Παυλίδης εξαγοράζεται από την Kraft το 1991. Το 1998, αρχίζει η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία και ολοκληρώνεται το 2000. Το εργοστάσιο είναι πλέον στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.


Όνομα καταγραφέα*: Μαριλένα Βακαλοπούλου, Νιόβη Ανδριώτη
Ημερομηνία καταγραφής**: 19/12/2017
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς
































































Πρόσοψη από την οδό Πειραιώς
ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_12/12/2017

Πρόσοψη από την οδό Πειραιώς
ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_12/12/2017

Πρόσοψη από την οδό Πειραιώς
ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_12/12/2017

Άποψη του εργοστασίου παραπλεύρως της οδού Πειραιώς. Διακρίνεται η επέκταση του εργοστασίου
ⒸΜαριλένα Βακαλοπούλου_12/12/2017
πηγή : Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου, διαφήμιση του 1964

Παραγωγή κουφέτων, 1924
αρχείο έκθεσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στην Τεχνόπολη

Παραγωγή σοκολάτας, 1924
αρχείο έκθεσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στην Τεχνόπολη

Το τμήμα ζαχαροπλαστικής
αρχείο έκθεσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στην Τεχνόπολη

Το μηχανοστάσιο του εργοστασίου, 1924
αρχείο έκθεσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στην Τεχνόπολη

Πηγή: Μηχανή του χρόνου: Τσοκολάτα Παυλίδου

Πηγή: Μηχανή του χρόνου: Τσοκολάτα Παυλίδου

Διαφήμιση του πρώτου ζαχαροπλαστείου "Παυλίδη" στην εφημερίδα "Καθημερινή"
Πηγή: Μηχανή του χρόνου: Τσοκολάτα Παυλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου