Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Σαπωνοποιείο «Ναυσικά». Θεσσαλονίκη

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Σαπωνοποιείο «Ναυσικά»             
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Χημική βιομηχανία
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Δεν διασώζεται
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: περιοχή Μπες Τσινάρ (*)
Πληροφορίες:
Περί το 1920 ο Κωνσταντίνος Λαμνίδης ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Μπες Τσινάρ, σαπωνοποιείο με την επωνυμία «ΝΑΥΣΙΚΑ» Κωνσταντίνος Λαμνίδης & Σια. Συνεταίρος του ήταν ο αδελφός του Θωμάς. Το εργοστάσιο διέθετε έξη ατμοκίνητες μηχανές σαπωνοποίησης. Η ατμοκίνηση παράγονταν από δύο ατμολέβητες. Αρχικά παρήγαγε 10.000 οκάδες σαπούνια την εβδομάδα, όμως το 1923 η παραγωγή είχε μειωθεί στις 4.000 οκάδες, δηλαδή 200.000 ετησίως. Απασχολούσε 12 εργάτες. Η μονάδα διέθετε και εξοπλισμό παραγωγής γλυκερίνης, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Στο εργοστάσιο παράγονταν επίσης και δερματόκολλα από ξέσματα δερμάτων.
Ο Κωνσταντίνος Λαμνίδης είχε ένα μακροβιότερο επιχειρηματικό και συνδικαλιστικό παρελθόν.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1910, επιστρέφοντας από το Κάιρο της Αιγύπτου με την οικογένειά του στην Ελλάδα, μαζί με τον πατέρα του Ιωάννη, συμμετείχαν ως μέτοχοι στην ίδρυση του εργοστασίου εριουργίας «ΕΡΙΑ», με έδρα τη Νάουσα.
Ήταν επίσης  βασικός μέτοχος στην Ανώνυμο Γαλλο-Ελληνική Εταιρεία Οικοδομήσιμων Υλικών «ΣΟΜΑΚΟ». Το 1913 αναφέρεται και ως πρόεδρος της «Γεωργικής Ενώσεως» που είχε συσταθεί στη Νάουσα. Επίσης, ήταν μέτοχος και στον όμιλο εταιρειών «ΕΣΤΙΑ», λόγο του ότι ήταν συγκληρονόμος, μαζί με τη σύζυγό του Θεοπίστη, του πεθερού του Αναστασίου Βασδάρη. Η «ΕΣΤΙΑ» περιελάμβανε υφαντουργείο, νηματουργείο και μηχανουργείο. Βασικός μέτοχος του ομίλου ήταν ο Ηρακλής Χατζηδημούλας.
Συνδικαλιστικά, η παρουσία του γίνεται γνωστή από το 1918 όταν διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), επί προεδρίας Μισραχή (18/3/1918).
Στη γενική συνέλευση της 17ης Φεβρουαρίου 1922, επανεκλέχθηκε ο Κ. Λαμνίδης, αναλαμβάνοντας και πάλι τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, με πρόεδρο αυτή τη φορά τον Ηρ. Χατζηδημούλα.
 Το 1924 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου.
Το 1925 ο Κων. Λαμνίδης ανήγειρε το ξενοδοχείο «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ» στην οδό Αγίας Σοφίας 11. Το κτίριο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα σχεδιάστηκε, σε ρυθμό νεομπαρόκ, από τον αρχιτέκτονα Γ. Σιάγα. Ο Κωνσταντίνος και ο Θωμάς, με τις οικογένειές τους, διέμεναν στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου. «Το 1938, (σ.σ. μετά το θάνατο του Θωμά Λαμνίδη το 1934),  το ξενοδοχείο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και μέχρι το 1992 στέγασε το οικοτροφείο της Χ.Ε.Ν.»  (Χριστίνα Ζαρκάδα «Μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου Αγ, Σοφίας 11 στη Θεσσαλονίκη»).
Δυστυχώς, για τον Κωνσταντίνο Λαμνίδη η μοίρα αποδείχθηκε σκληρή. Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 1927, εν ενεργεία πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. Οι συνάδελφοί του στο Συμβούλιο του απέδωσαν όλες τις μεταθανάτιες τιμές. Τα γραφεία του Συνδέσμου έμειναν κλειστά επί τριήμερο, η εικόνα του τοποθετήθηκε στους τοίχους και η σημαία κυμάτιζε μεσίστια.
Βιβλιογραφία-Πηγές:
    1.   Άρθρο Ευφροσύνης Ρούπα, στο περιοδικό "Θεσσαλονικέων πόλις", τόμος 25/Δεκεμβριος 2007.
    2.   Σύγγραμμα Σ.Β.Β.Β.: «Χρονικό 1915 – 2015 τα πρώτα 100 χρόνια»
     (*) Ο δρόμος, που σήμερα περνά μπροστά από τον παλιό ΟΤΕ και τα Δικαστήρια και συνεχίζει στην 26ης Οκτωβρίου, κατέληγε στο Μπες Τσινάρ                                                                   Read more at: http://parallaximag.gr/thessaloniki/itan-kapote-mia-poli-mpes-tsinar
     Οι φωτογραφίες που δεν αναφέρουν προέλευση, προέρχονται από το οικογενειακό αρχείο του κυρίου Tomislav Osmanli, εγγονού του Θωμά Λαμνίδη, ο οποίος μου τις παραχώρησε.
Όνομα καταγραφέα*: Δημήτριος Βάϊς
Ημερομηνία καταγραφής**: 10/03/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου