Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΟΡΥΖΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΟΡΥΖΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Βιομηχανία τροφίμων
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή:  ΜΕΣΣΗΝΗ
Πληροφορίες:
Ο φίλος συμπατριώτης Φώτης Σαραντόπουλος έστειλε μια φωτογραφία του παλιού ορυζοεργοστασίου της Ενωσης Συνεταιρισμών Μεσσήνης. Στη συνέχεια άλλος φίλος, ο Φώτης Αντωνάκος, με πληροφόρησε ότι μέχρι προσφάτως είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη και παραμένει στην ιδιοκτησία της Ενωσης. Ο πατέρας μου και ο πατέρας του Φώτη Σαραντόπουλου ήταν συνάδελφοι στην Ενωση από την εποχή της λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ ο Φώτης Αντωνάκος είναι από τους νεότερους συναδέλφους τους. Επιπλέον ο πατέρας μου κάποια χρόνια γύρω στα 1960 όταν σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου ήταν υπεύθυνος γιαυτή. Ως εκ τούτου υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι για την ενασχόληση με την ιστορία της ίδρυσης.
Η κατασκευή του εργοστασίου χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Σχεδίου Μάρσαλ και η διαχείριση των διαδικασιών από την Αγροτική Τράπεζα.
Αγοράστηκε οικόπεδο στην άκρη της πόλης αλλά προσβάσιμο, προφανώς για λόγους οικονομίας. Στις αρχές Μαΐου 1949 ανακοινώθηκε ότι η Διαχειριστική Επιτροπή κατασκευής Εργοστασίου Ορύζης της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης: ¨Διακηρύττει ότι εκτίθεται εις δημόσιον μειοδοτικόν διαγωνισμόν δια συμπληρώσεως του υππό της υπηρεσίας παρεχομένου τιμολογίου για την κατασκευήν του εν Μεσσήνη εργοστασίου αποφλοιώσεως ορύζης της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης.
Ο διαγωνισμός ενεργηθήσεται την 22αν Μαΐου του 1949 ημέραν Κυριακήν και ώραν 1201 μ. μ. εις το εν Μεσσήνη υποκατάστημα της ΑΤΕ.
Δεκτοί εργολάβοι δημοσίων έργων Β’ τάξεως δι’ έργα οικοδομικά. Πληροφορίαι παρέχονται καθ’ εκάστην 1) Εις το Γραφείον του εν Μεσσήνη Υποκαταστήματος της ΑΤΕ και 2) Εις τα γραφεία του τμήματος Γεωργικής Μηχανικής της ΑΤΕ Ομήρου 2 και ώραν 12-1 μ. μ.
Μεσσήνη 6 Μαΐου 1949”.
Το κτήριο του εργοστασίου κατασκευάστηκε, αγοράστηκαν μηχανήματα εγκαίρως για να λειτουργήσει και να επεξεργαστεί την εσοδεία του 1949 αλλά αργούσαν να φθάσουν. Ετσι οι φήμες έδιναν και έπαιρναν με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να εκδόσει η Ενωση καθησυχαστική ανακοίνωση με υπαινιγμούς για τους ιδιώτες ανταγωνιστές και τις πρακτικές τους: “Επειδή συνεπεία της καθυστερήσεως της παραλαβής των μηχανημάτων του ορυζοεργοστασίου της Ενώσεως και τηε εντόνου προπαγάνδας η οποία ανεπτύχθη υπό ωρισμένων εχόντων κάθε συμφέρον να μη λειτουργήση εφέτος, εδημιουργήθη αίσθημα απαισιοδοξίας μεταξύ πλείστων ορυζοπαραγωγών, ανακοινούμεν προς ησυχίαν των ότι, αρχίσαμε και παραλαμβάνουμε τα μηχανήματα από προχθές Σάββατο.
Συνεργείον ειδικόν με επί κεφαλής ειδικόν μηχανολόγον, θα αρχίση από την ερχομένην Τετάρτην δια την εγκατάστασίν των, εις τρόπον ώστε να εξασφαλισθή η λειτουργία του εργοστασίου εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου ενεστώτος έτους.
Η Ενωσις η οποία δεν αποβλέπει εις βιομηχανικά κέρδη, αλλά μόνον εις την μείωσιν του κόστους των εξόδων του προϊόντος, ελπίζει ότι, χάρις εις την τελειότηταν των μηχανημάτων θα αποδόση μεγαλύτερον ποσοστόν από εκείνο το οποίον μέχρι τώρα λαμβάνουν οι παραγωγοί, ενώ κάθε παραγωγός, θα έχη απόλυτον το δικαίωμα του ελέγχου της αποδόσεως αποφλοιώνοντας το ρύζι τους εις το εργοστάσιον της Ενώσεως, να φεύγη ήσυχος ότι, παίρνει και το τελευταίο σπυρί γιατί του ανήκει.
Παρακαλούμεν λοιπόν τους ορυζοπαραγωγούς, να κάνουν λίγην υπομονή ακόμη και ο πόθος τους πολύ σύντομα θα εκπληρωθή”.
Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με αυτή τη διαβεβαίωση το εργοστάσιο ετοιμάστηκε και τέλος Δεκεμβρίου προκηρύχθηκε η θέση μηχανικού: “Η Ενωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης ανακοινοί ότι προκειμένου λίαν προσεχώς να τεθή εις λειτουργίαν το Εργοστάσιον Αποφλοιώσεως και Στιλβώσεως ορύζης καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταλάβωσι την θέσιν μηχανικού εν αυτώ, όπως υποβάλλωσιν εις τα γραφεία αυτής τας αιτήσεις μέχρι της 4ης Ιανουαρίου 1950.
Οι ενδιαφερόμενοι δέον να είναι διπλωματούχοι κατωτέρων σχολών του Πολυτεχνείου ή μέσων τοιούτων “Ο Αρχιμήδη” ή “Σιβιτανιδίου”.
Τελικά τα εγκαίνια έγιναν στις 12 Φεβρουαρίου 1950: “Εις την Μεσσήνην ετελέσθησαν την 10ην π. μ. της Κυριακής τα εγκαίνια του συνεταιριστικού εργοστασίου αποφλοιώσεως ορύζης. Εις την τελετήν των εγκαινίων παρέστησαν αι τοπικαί αρχαί της γείτονος, οι πρόεδροι και οι διευθυνταί των Γεωργικών Ενώσεων Καλαμών και Μεσσήνης και πολύς συνεταιρισμένος κόσμος”.
Το εργοστάσιο λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και στη συνέχεια σταμάτησε καθώς πλέον το κέντρο της ορυζοπαραγωγής άλλαξε και κάποιοι ιδιώτες μετεγκαταστάθηκαν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.



Βιβλιογραφία-Πηγές:


Όνομα καταγραφέα*: Ηλίας Μπιτσάνης
Ημερομηνία καταγραφής**: 11-02-2019
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


φωτογραφικό αρχείο κου Η.Μπιτσάνη, 11-02-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου