Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ «ROUX-SERPIERI», ΒΑΝΙ ΜΗΛΟΥ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ «ROUX-SERPIERI», ΒΑΝΙ ΜΗΛΟΥ
Είδος:     Μεταλλευτική επιχείρηση
Αρχική Χρήση: Ορυχείο/Μεταλλείο
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή:  ΒΑΝΙ ΜΗΛΟΥ
Πληροφορίες:
Οι συνθήκες εργασίας του μεταλλείου στο Βάνι  
(απόσπασμα από την εισήγηση: Η παρελθούσα μεταλλευτική δραστηριότητα του κοιτάσματος μαγγανίου στη νήσο Μήλο των Κ.Θ. Παπαβασιλείου – G.P. Glasby – Α. Λιακόπουλου
Οι συνθήκες μεταλλείας και εργασίας στο ορυχείο μαγγανίου στο Βάνι ήταν ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το ακρωτήριο Βάνι βρίσκεται σε μια πραγματικά κακοτράχαλη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση από την ξηρά και κάπως καλύτερη πρόσβαση από τη θάλασσα, αν και αυτό είναι όχι πάντα αξιόπιστο και εξαρτώμενο από τις καιρικές συνθήκες. Η περιοχή παρουσιάζει πολύ ψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, μια κατάσταση που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης σκιάς (η βλάστηση είναι ελαχιστότατη) και του υψηλού συντελεστή ανάκλασης του φωτός του ήλιου από το σκοτεινό μαύρο χρώμα του εδάφους. Παράλληλα, είναι κρύα το χειμώνα λόγω της έκθεσής της στους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Η περιοχή είναι, επίσης, ξηρά, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε αποθέματος γλυκού νερού. Πράγματι, ο Plimer (2000) έχει περιγράψει την περιοχή σαν «Σεληνιακό τοπίο». Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας έγιναν ακόμα δυσκολότερες από το σκληρό εργασιακό καθεστώς που επιβλήθηκε στο ορυχείο. Παρακάτω, συνοψίζουμε τις συνθήκες, όπως αναφέρονται σε τρεις σύγχρονες της εποχής αναφορές κατά χρονολογική σειρά.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Αnon 1893), γινόταν ήδη εκτεταμένη εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων μαγγανίου στα υπαίθρια ορυχεία στο ακρωτήριο Βάνι από τη Γαλλική επιχείρηση «Roux-Serpieri».
Η επιχείρηση απασχολούσε 150 μεταλλωρύχους, περίπου 50 γυναίκες και παιδιά, που ξεχώριζαν και μάζευαν τα κομμάτια του μεταλλεύματος, και περίπου 50-100 άλλους, που εργάζονταν στις μεταφορές του υλικού με βαγονέτα και στα πλοία από τη σκάλα φόρτωσης. Οι μεταλλωρύχοι πληρώνονταν με 2,5-3,5 δραχμές ανά ημέρα και άλλοι εργάτες με 1,0-1,75 δραχμές ανά ημέρα. Το 1890, η ετήσια παραγωγή ήταν 18.000 τόνοι, εκ των οποίων 13.000 τόνοι εστάλησαν στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Αμερική, κυρίως με αγγλικά ατμόπλοια, και το υπόλοιπο (που ήταν συνήθως κατώτερης ποιότητας) στάλθηκε στα χυτήρια των μεταλλείων του Λαυρίου, όπου χρησιμοποιήθηκε ως αντιδραστήριο για την τήξη άλλων μεταλλευμάτων.
Σύμφωνα με μια έκθεση του επιθεωρητή ορυχείων το 1910 (Γούναρης 1910), η εκμετάλλευση του κοιτάσματος μαγγανίου γινόταν με υπαίθρια εκμετάλλευση (open-pit) και το εξορυσσόμενο μετάλλευμα στη συνέχεια πλενόταν σε παλλόμενα κυλινδρικά κόσκινα (trammels). Το μετάλλευμα θεωρήθηκε ότι είναι κυρίως πυρολουσίτης (αν και όπως αποδείχθηκε αργότερα ο πυρολουσίτης ήταν μόνο ένα από τα ορυκτά μαγγανίου που βρίσκονται στο μετάλλευμα με διαποτίσεις από αργιλικά ορυκτά. Εξορυσσόταν συνήθως σε μικρά κομμάτια που έφθαναν περίπου το μέγεθος γροθιάς. Το κοίτασμα αποτελούνταν από πέντε ορίζοντες πλούσιους σε μαγγάνιο πάχους 0,1-3μ. που χωρίζονταν από διαστρώσεις ηφαιστειοκλαστικών άμμων πάχους μέχρι 10 μ. Η μέση περιεκτικότητα σε Mn του μεταλλεύματος κυμαινόταν μεταξύ 25-40%.
Σύμφωνα με τον Α.Γ. Δροσόπουλο (1929), η παραχώρηση για το κοίτασμα μαγγανίου βρισκόταν στην κατοχή της εταιρείας «Βάνι-Μήλος». Ο κύριος μέτοχος στην εταιρεία αυτή ήταν η καλά γνωστή την εποχή εκείνη εταιρεία του Serpieri.

Βιβλιογραφία-Πηγές:





Όνομα καταγραφέα*:  Κωνσταντίνος Ζερμπίνης
Ημερομηνία καταγραφής**: 11-01-2019
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

Η παραλία Βάνι στην οποία υπάρχουν ερείπια εγκαταστάσεων ,
φωτογραφικό αρχείο κου Κ.Ζερμπίνου, 12-07-2013

εγκαταστάσεις σκάλας φόρτωσης,
φωτογραφικό αρχείο κου Κ.Ζερμπίνου, 12-07-2013

λεπτομέρεια εγκατάστασης σκάλας φόρτωσης,
φωτογραφικό αρχείο κου Κ.Ζερμπίνου, 12-07-2013

θέση εγκατάστασης σκάλας φόρτωσης,
φωτογραφικό αρχείο κου Κ.Ζερμπίνου, 12-07-2013

θέση ερειπίων των εγκαταστάσεων

θεση σκάλας φόρτωσης

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την προσφορά σας. Πράγματι είναι μία περιοχή να την επισκεφθεί κανείς. Είναι ένα απο τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής και πολύ κάνουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Μήλο να το αναδεικνύουν αυτό το σημείο όπως και όλα τα άλλα. Θέλω να προσθέσω στην αναφορά που έκανε ο κος Ζερμπίνης περί σκληρών συνθηκών εργασίας ότι οι βάρδιες των εργατών ήσαν εβδομαδιαίες και η " σκάτζα βάρδια" γινόταν με καΐκι καιρού επιτρέποντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.archetype.gr/blog/arthro/to-orichio-vani-mia-protasi-anaviosis

    ΑπάντησηΔιαγραφή