Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Μακαρονοποιία ΑΒΕΖ

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:  Μακαρονοποιία ΑΒΕΖ

Είδος:   Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Βιομηχανία τροφίμων
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  Νέα βιομηχανική χρήση
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες:
  
Η ΑΒΕΖ (οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου) υπήρξε η πρώτη βιομηχανία μακαρονοποιίας της Βόρειας Ελλάδας και μεταξύ των πρώτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ιδρύθηκε το 1926. Ωστόσο, η ΑΒΕΖ. είχε ένα μακροβιότερο επιχειρηματικό παρελθόν. Είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη, τη  δεκαετία του 1880, όπου ο υποδηματοποιός Κ. Μήκας σέρβιρε μακαρόνια στους πελάτες τού μαγαζιού του, όσο αυτοί περίμεναν να τους φτιάξει τα παπούτσια! Γρήγορα οι μακαρονάδες πήραν το προβάδισμα και το τσαγκαράδικο μετατράπηκε σε μακαρονοποιείο. 

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το 1924, τα παιδιά του μετέφεραν όσα μηχανήματα μπόρεσαν στη Θεσσαλονίκη και το 1926 δημιούργησαν την ΑΒΕΖ ΑΕ με τη συγχώνευση τεσσάρων βιοτεχνιών ζυμαρικών: των «Υιοί Κ. Μήκα "ΙΡΙΣ"», «Χατζηγιάννη & Βέρρου», «Κούσκουρα & Μόκκα», «Μπεραχά & Σία». Το εργοστάσιο αρχικά λειτούργησε σε κτίριο στη διασταύρωση των οδών Παπαζώλη και Γλάδστωνος, με χειροκίνητα, κυρίως, μηχανήματα. Η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 175 ίπποι. Απασχολούσε 125 εργαζόμενους.

Το 1957 αντικαταστάθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του.  Το 1962 τέθηκε σε λειτουργία το σημερινό εργοστάσιο  της ΑΒΕΖ στην οδό Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου.
 Η λειτουργία της επιχείρησης ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, ενώ από τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησή της αποσπά χρυσά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις (Φλωρεντία το1929, Νίκαια το1930 κτλ.).
Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισαν να σημειώνονται προβλήματα στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου, ενώ η γενικότερη κρίση στον κλάδο δεν άφησε ανεπηρέαστη την ΑΒΕΖ, η οποία εμφανίζει ζημίες στους ισολογισμούς της.

Εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων, τον Οκτώβριο του 2004 η οικογένεια Μήκα μεταβίβασε τις μετοχές της στην εταιρεία εμπορίας αγροτικών προϊόντων ΕΝΑ Trade ΑΒΕΕ ιδιοκτησίας Αθανασίου Καδινόπουλου, που αναλαμβάνει την προεδρία και στη βιομηχανία παραγωγής σιμιγδαλιού, Α. Λαμπριανίδης ΑΒΕΕ και συγκεκριμένα στον  Ιωάννη Λαμπριανίδη, που ορίζεται διευθύνων σύμβουλος. Η νέα διοίκηση πραγματοποίησε προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας με νέα προϊόντα, ωστόσο οι προσδοκίες της δεν επαληθεύτηκαν, καθώς το 2006 η ΑΒΕΖ εμφάνισε ζημία 1 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της.
Το 2007 πουλήθηκε το εμπορικό σήμα της επιχείρησης στην μακαρονοποιία ΜΕΛΙΣΣΑ, ιδιοκτησίας Κίκιζα. Το Δεκέμβριο του 2007 επέρχεται το οριστικό τέλος της βιομηχανίας και απολύονται οι 33 εναπομείναντες εργαζόμενοι.

Βιβλιογραφία-Πηγές:
  Πληροφορίες: Άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία: «ΑΒΕΖ λουκέτο στη πρώτη βιομηχανία της Β. Ελλάδας».

 

Όνομα καταγραφέα*: Δημήτριος Βάϊς
Ημερομηνία καταγραφής**5/4/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


























































πηγή: Αρχείο οικογένειας Μήκα







Η αρχική θέση του εργοστασίου στον οικιστικό ιστό της πόλης

Η θέση του εργοστασίου σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου