Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Καπνεργοστάσιο "Στάλιος Τορνιβούκας & Σια Ε.Ε." / ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε.

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Καπνεργοστάσιο "Στάλιος Τορνιβούκας & Σια Ε.Ε." / ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε.
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Καπνεργοστάσιο/Καπναποθήκη
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Δεν διασώζεται
Επανάχρηση:  Εμπορική χρήση
Περιοχή: Οδός Ναούσης περιοχή Λαδάδικα.
Πληροφορίες:
Το 1914 οι Κωνσταντίνος Γ. Τορνιβούκας, Αθανάσιος Στάλιος και Μιλτιάδης Κ. Πετρίδης, συνέστησαν εταιρία για την εμπορία καπνών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με την επωνυμία «Στάλιος Τορνιβούκας & Σια Ε.Ε. Ετερόρρυθμο μέλος ήταν ο Μιλτιάδης Πετρίδης.
Τον Αύγουστο του 1915 η εταιρία μετατράπηκε σε Ανώνυμη με την επωνυμία «ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε.». Στο νέο εταιρικό σχήμα, πλέον των μετόχων της προηγούμενης, προστέθηκαν οι Δημήτριος Κ. Πετρίδης (αδελφός του Μιλτιάδη), Λεωνίδας Αρβανιτίδης και Κοσμάς Ι. Αρβανιτίδης. Το αντικείμενο εργασιών της νέας επιχείρησης ήταν βιομηχανική επεξεργασία καπνών και μεταπώληση αυτών σε κομμένα καπνά και τσιγάρα.
Το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης προσδιορίστηκε στις 500.000 δρχ. ή 2.000 χρυσές λίρες.

Η έδρα του εργοστασίου βρισκόταν στην οδό Ναούσης.
«……Μέσα στο πλινθόκτιστον οικοδόμημα επί της οδού Ναούσης εν Θεσσαλονίκη, στενής και αυτής όπως αι πλείσται οδοί της πόλεως ταύτης, με ένα σύνολον εξωτερικού, που μας ενθυμίζει ομοειδή και ομότιμα εργοστάσια σιγαρέττων του Μάντσεστερ, είναι ενθρονισμένος ο «Νέστος»……» Εργαζομένη Ελλάς, τ.Γ΄.

Το 1916 διαφημίζονται τα τσιγάρα ΝΕΣΤΟΣ καθώς επίσης και τα εμπορικά σήματα: ΑΡΙΣΤΟΝ, ΠΕΚΤΟΡΑΛ, ΑΦΡΟΣ, ΚΑΖΙΝΟ, ΜΙΝΙΟΝ, ΓΚΟΥΜΠΕΚ, ΕΛΛΑΣ, ΠΡΥΤΑΝΙΣ, ΑΡΙΣΤΟΝ 2, ΓΙΑΚΑ και για τις κυρίες το ΝΙΚΗ. Λόγω της επιχειρηματικής εμπειρίας των ιδιοκτητών τους στο εξωτερικό, γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και οι εξαγωγές είναι πολλές.
Η σιγαροβιομηχανία «Νέστος», το 1919, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Αλέξανδρου Ζήση και συνέχιζε να στεγάζεται στην οδό Ναούσης.

Τον Μάϊο του 1920 η εταιρία συγχωνεύεται με την  «Ανώνυμος Ελληνική Εταιρία Βιομηχανίας Καπνού». (Sociiti Anonyme Hellinique pour l’Industrie de Tabacs) (Α.Ε.Ε.Β.Κ.)
                                                                                                                 
Βιβλιογραφία-Πηγές:              
1. Σύγγραμμα: «Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», Μάνος Χαριτάτος-Πηνελόπη Γιακουμάκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 1998 (Β΄έκδοση)
2. Αλέξανδρου Δάγκα. «Συμβολή στην έρευνα για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης: Οικονομική δομή και κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας, 1912-1940». Έρευνα υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ελένης Μπιμπίκου-Αντωνιάδη
3. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το  σύγγραμμα Μάνου Χαριτάτου – Πηνελόπης Γιακουμάκη «Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου». Αρχείο Ε.Λ.Ι.Α. 
Όνομα καταγραφέα*: Δημήτριος Βάϊς
Ημερομηνία καταγραφής**: 17/2/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς
Πηγή: «Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», Μάνος Χαριτάτος-Πηνελόπη Γιακουμάκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 1998 (Β΄έκδοση)

Πηγή: «Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», Μάνος Χαριτάτος-Πηνελόπη Γιακουμάκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 1998 (Β΄έκδοση)

Πηγή: «Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», Μάνος Χαριτάτος-Πηνελόπη Γιακουμάκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 1998 (Β΄έκδοση)

1 σχόλιο:

  1. Σ.Γκουβούση, Σπ.Ταβλίκος, "ΟΙ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", έκδοση
    Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού,
    University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2018, σελ 117
    ΑΠΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ , ΧΩΡΙς ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή