Κυριακή 22 Απριλίου 2018

"Φερναντέζ και Σία Ο.Ε." / "Παγοποιείον και Ψυγείον Καβάλας Α.Ε." / "Ψυγεία Παγοποιεία Μοσχοβίτη"


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: "Φερναντέζ και Σία Ο.Ε." / "Παγοποιείον και Ψυγείον Καβάλας Α.Ε." / "Ψυγεία Παγοποιεία Μοσχοβίτη"
Είδος:     Βιοτεχνία
Αρχική Χρήση: Παγοποιείο
Εξοπλισμός:   Δεν Σώζεται
Κατάσταση:    Ερείπιο
Επανάχρηση-
Περιοχή: Καβάλα
Πληροφορίες:
«ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟ»,ΜΕ ΧΙΟΝΙ ΑΠ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ!…
…από επιχειρηματίες, που είχαν ως έδρα των δραστηριοτήτων τους την πόλη της Θεσσαλονίκης και εβραϊκή καταγωγή, ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα το πρώτο παγοποιείο στην Καβάλα. Πρόκειται για το παγοποιείο που λειτούργησε στο οικόπεδο απέναντι από το «Βερούλειο» δημοτικό γήπεδο .Το οικόπεδο αυτό έβαλε στόχο να απαλλοτριώσει ο Δήμος Καβάλας, με σκοπό να το «αποδώσει «στους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Καβαλιώτες για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες.
Το 1929 από Ο.Ε. έγινε Α.Ε. με 20ετή διάρκεια ζωής
Εδώ και πολλά χρόνια στο οικόπεδο αυτό λειτουργεί επιχείρηση συνεργείου αυτοκινήτων και πώλησης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών. Οι Εβραίοι επιχειρηματίες, είπε στον» Κ.Τ., (ο παλιός δικηγόρος της Καβάλας Γιώργος Αστεριάδης, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης του γνωστού Παγοποιείου «Μπόλα» δίπλα στο σημερινό πολυκατάστημα «Μασούτης» στο Βύρωνα), ίδρυσαν το πρώτο παγοποιείο στην Καβάλα, στο πλαίσιο διαφόρων επενδύσεων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είχα ακούσει, έφερναν χιόνι από το Παγγαίο και το συσκεύαζαν, για να το πουλήσουν στους Καβαλιώτες. Δίπλα στο παγοποιείο επίσης, υπήρχε μια μπυραρία, η οποία αποτελούσε σημείο συνάντησης για διασκέδαση των κατοίκων»,πρόσθεσε. Ερωτηθείς πότε λειτούργησε πρώτη φορά το παγοποιείο και πότε έκλεισε,μας απάντησε ο κ. Αστεριάδης, ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί…
Για το πρώτο οργανωμένο παγοποιείο της Καβάλας υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία και καμιά φωτογραφία. Εμείς, τουλάχιστο ,δεν βρήκαμε κάποια. Τα μοναδικά ντοκουμέντα που εντοπίσαμε, ήταν μια αναφορά στην αλλαγή του εταιρικού σχήματος που εκμεταλλευόταν το παγοποιείο και μια φωτογραφία της μετοχής της εταιρείας. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, στις 22 Μαΐου του 1929, η "Φερναντέζ και Σία Ο.Ε", που λειτουργούσε το παγοποιείο, μετατράπηκε σε Α.Ε. με την ονομασία, "Παγοποιείον και Ψυγείον Καβάλας" και εικοσαετή διάρκεια ζωής. Σκοπός της ήταν ,η κατασκευή, εμπορία και εκμετάλλευση πάγου και ποτών, καθώς και η εκμετάλλευση ψυγείων. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε στις 13.375 αγγλικές λίρες(5.ο15.625 Δραχμές), διαιρεμένο σε 13.375 μετοχές αξίας μιάς αγγλικής λίρας έκαστη. Ιδρυτές της εταιρίας ήταν οι:
Ερρίκος Μισραχή(6.420 μετοχές),
Ιωσήφ Μισραχή(2.140 μετοχές),
Γεώργιος Μισραχή (2.140 μετοχές),
Ντίνο Φερνάντες(1.137 μετοχές),
Μαρσέλ Φερνάντες(869 μετοχές) και
Μωυσής Μοπούργο(669 μετοχές).
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζονταν από τους: Ερρίκο ΜΙσραχή, Ντίνο Φερνάντες, Μωυσή Μοπούργο, Ιωσήφ Ιακώβ Τιάνο και Δαυίδ Αμπραβανέλ. Το 1948,η διάρκεια της εταιρείας παρατάθηκε , με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων , για ακόμα σαράντα χρόνια και στο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν οι: Σπύρος Αλιμπέρτης(πρόεδρος), Χαίμ Σαλτιέλ, Νικία Βιαγκίνη, Θεοδόσιος Μόσχου και Δαυίδ Αμπραβανέλ. Σύμφωνα πάντα με το Γιώργο Αστεριάδη, μετά τον Β’. Παγκόσμιο Πόλεμο , πιθανό ν’ αγόρασε την εταιρεία ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας και παλιός πρόεδρος του Ηρακλή Καβάλας, Χρήστος Μοσχοβίτης, ο οποίος τη λειτούργησε έως τα μέσα περίπου της δεκαετίας του’60….


Βιβλιογραφία-Πηγές:

Όνομα καταγραφέα*: Νίκος Βέης
Ημερομηνία καταγραφής**: 21-04-2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς



































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου