Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΑ ΩΡΩΠΟΥ Α.Ε.


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:    ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΑ ΩΡΩΠΟΥ Α.Ε.
Είδος:     Εξόρυξη Λιγνίτη
Αρχική Χρήση: Ορυχείο/Μεταλλείο
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή:   ΜΠΑΦΙ & ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορίες:
Αν και ήταν γνωστή από το 1830 η ύπαρξη του λιγνίτη στην περιοχή ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και στο Μήλεσι (Μαυροσουβάλα, Μπάφι), η εξόρυξή του άρχισε το 1870. Στην αρχή βρέθηκε επιφανειακά και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν υπόγειες στοές σε μεγάλα βάθη και μήκη για την εποχή (200-250μ. βάθος και 2.000μ. μήκος), οι οποίες στηρίζονταν με ξύλινες πρόχειρες κατασκευές ή με πέτρα. Στο Μπάφι κατοικούσαν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι δημιούργησαν έναν νέο οικισμό, ενώ περί το τέλος του 1880 γίνεται η εξόρυξη και από τη θέση Κακατσέρι, στο Μαρκόπουλο.
Τον Γενάρη του 1923 αρχίζει να δραστηριοποιείται η εταιρεία «Ανθρακωρυχεία Ωρωπού ΑΕ», με έδρα την Αθήνα, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του Στυλιανού Γονατά και του υπουργού οικονομίας Γιώργου Κοφινά.  Στη θέση Κοσκίνα (2 χλμ. από το σημερινό Μπάφι)  τοποθετήθηκε το σημείο διαλογής του λιγνίτη που έφτανε από τα διάφορα σημεία εξορύξεως με τρενάκια, καθώς και τα περισσότερα κτήρια, συνεργεία, μηχανουργεία της εταιρείας. Η γραμμή του τρένου που ξεκινούσε από την Κοσκίνα ήταν σε ορισμένα σημεία διπλή προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των βαγονιών. Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, έφθανε πίσω από τις στέρνες (σήμερα σουπερμάρκετ) όπου υπήρχαν υπόστεγα για την αποθήκευση του κάρβουνου μέχρι τη φόρτωσή του στα πλοία. Η γραμμή συνέχιζε ως τη θάλασσα, ενώ πριν από την ακτή, δεξιά κι αριστερά, υπήρχε τοίχος ύψους 3μ. παράλληλος προς τη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 30μ. από τον οποίο ξεκινούσε μια ξύλινη καρβουνόσκαλα.  Η Καρβουνόσκαλα έμπαινε στη θάλασσα σε μήκος περίπου 20μ. και ήταν υπερυψωμένη για να μπορούν να πλευρίζουν τα πλοία. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν και η πλάστιγγα, όπου ζύγιζαν τα βαγονάκια με το κάρβουνο πριν αδειάσουν το φορτίο τους.

Πηγή : Τα λιγνιτωρυχεία του Ωρωπού και η Καρβουνόσκαλα, το blog του κου Δ.Σταύρου όπου αντλεί πληροφορίες απο το βιβλίο : Ηλιάδης, Θ. (2001), Προκόνησος-Παλάτια-Νέα Παλάτια, Κοινότητα Νέων Παλατίων



Βιβλιογραφία-Πηγές:

Τα λιγνιτωρυχεία του Ωρωπού και η Καρβουνόσκαλα




Όνομα καταγραφέα*:  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΜΑΡΑΓΔΗ
Ημερομηνία καταγραφής**: 2016 , 22-07-2020
7* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

Θέση ΚΟΣΚΙΝΑ, Πηγή google maps

εναποθέσεις παλιές, Θέση ΚΟΣΚΙΝΑ, Πηγή google maps

Θέση ΚΟΣΚΙΝΑ, Πηγή google maps



θέση ΚΟΣΚΙΝΑ

Θέση σκάλας φόρτωσης πλοίων , Πηγή κος Δ.Σταύρου
Θέση σκάλας φόρτωσης πλοίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου