Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Πέτρος Μάμος Α.Ε.-Πατραΐκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας & Παγοποιίας


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:  Πέτρος Μάμος Α.Ε.-Πατραΐκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας & Παγοποιίας
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Οινοποιία/Ποτοποιία/Ζυθοποιία
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: ΠΑΤΡΑ
Πληροφορίες:


 «ΜΑΜΟΣ – Ζυθοποιία 1876»  - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Λορέντζος Μάμος (1846 Ζάκυνθος – 1932 Αθήνα) αμαξοποιός ως προς το κύριο επάγγελμα.  Το:

·       1866. Από την γενέτειρα του Ζάκυνθο μετεγκαθίσταται στην Πάτρα, όπου ιδρύει και λειτουργεί ένα εργοστάσιο αμαξοποιίας (κατασκευή και εμπορία  ιππήλατων οχημάτων όπως κάρα, άμαξες κλπ).

·       1876. Επεκτείνει την επαγγελματική του δραστηριότητα και στον κλάδο της ζυθοποιίας κάνοντας την αγάπη του για το ζύθο δεύτερο επάγγελμα του ιδρύοντας  και λειτουργώντας  το πρώτο ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο της οικογένειας στην Πάτρα. Το ζυθοποιείο αυτό δεν λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της εκ νέου μετεγκατάστασης  αυτού και της οικογενείας του στην Αθήνα το 1879.

·       1879. Ιδρύει και λειτουργεί ένα νέο μεγάλο αμαξοποιείο στην οδό Μυλλέρου στο Μεταξουργείο στην Αθήνα. Αυτό και εκείνο του Φραγκίσκου Ρώσση ήταν για πολλά χρόνια, με διαφορά,  τα μεγαλύτερα αμαξοποιεία στην Ελλάδα.

·       1898. Σε συνεργασία με τον Γεώργιο Λίβερτ,, ιδρύουν ένα ζυθοποιείο-ζυθοπωλείο στο Κολωνάκι/Αθήνα στην οδός Νεοφύτου Βάμβα. Ο ζύθος Μάμος είναι ο πρώτος ελληνικός ζύθος που βραβεύεται στο εξωτερικό στις διεθνείς εκθέσεις της Πράγας και της Τεργέστης.

 

8.11.1898 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ

 

        

 9.11.1898  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΟΡΥΒΟΣ

 

·       1901. Ιδρύει  ένα μεγαλύτερο ζυθοποιείο  στα Ιλίσια/Αθήνα . Εν όψει του νέου αυτού επιχειρηματικού εγχειρήματος έστειλε  το 1898 τον γιό του Πέτρο Μάμο στο Μόναχο, μητρόπολη τότε της ζυθοποιίας, για να αποφοιτήσει, ως ο πρώτος Έλληνας πτυχιούχος ζυθοποιός. Ο Πέτρος Μάμος, εργάστηκε ως ζυθοποιός στο ζυθοποιείο του πατέρα του, από το 1901 μέχρι το 1906, και στη συνέχεια και πάλι σε διάφορα ζυθοποιεία στη Γερμανία και Τσεχοσλοβακία.

·       1904  17.1.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣΤΙΑ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΖΥΘΟΥ ΜΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

·       1904  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣΤΙΑ 3.2.1904  ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΖΥΘΟΥ ΜΑΜΟΥ


·       1904  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΣΚΡΙΠ 22.4.1904

Η ζυθοποιία Μάμος είναι η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που   εξήγαγε  μπύρα στο εξωτερικό, στην Σμύρνη.

·       1906. Ο Λορέντζος Μάμος αναστέλλει τη ζυθοποίηση, αφού δεν ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων ζυθοποιείων της εποχής εκείνης. Ένα ανταγωνισμό εξοντωτικό, αφού είχαν φτάσει να πωλούν τον παραγόμενο από αυτά ζύθο στους ζυθοπώλες κάτω του κόστους παραγωγής και διάθεσής του. Έτσι ο Λορέντζος Μάμος ανέστειλε την λειτουργία του ζυθοποιείου του και έκτοτε απασχολήθηκε αποκλειστικά με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα, την αμαξοποιία, την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων όπως και και μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω της εταιρείας του «ΑΘΗΝΑ»-ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. 

=================================

Πέτρος Μάμος  (1880 Αθήνα  - 1957 Πάτρα) Ζυθοποιός,... το:

·       1907 Τον Σεπτέμβριο του 1907 άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Πέτρου Μάμου και του Τραπεζικού - Σταφιδεμπορικού Οίκου Άμβουργερ & Σια, προκειμένου να ιδρύσουν από κοινού στην Πάτρα ένα Ζυθοποιείο και Παγοποιείο.

 

Ο Πέτρος Μάμος συνέταξε την τεχνοοικονομική μελέτη και το όλο επιχειρηματικό σχέδιο της νέας μονάδας προβαίνοντας, τόσο στον ακριβή σχεδιασμό των αναγκαίων κτηριακών εγκαταστάσεων-βιομηχανοστασίων, όσο και στην περιγραφή του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την παραγωγή, σε πρώτο στάδιο, 5.000 εκατόλιτρων ή 400.000 οκάδων ζύθου ετησίως και την προοπτική προοδευτικής αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητος, ώστε αυτή να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε μελλοντικές αυξήσεις της ζήτησης. Αφού η εν λόγω μελέτη έτυχε και της έγκρισης του οίκου ‘Άμβουργερ οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην ίδρυση της «Πατραϊκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας ΜΑΜΟΣ & Σια» το 1908 στην Μέση  Αγυιά Πατρών,  εταιρεία στην οποία συμμετείχαν, με μερίδιο συμμετοχής σαυτήν, 50% έκαστος, ο Πέτρος Μάμος και ο μεγάλος σταφιδεμπορικός – τραπεζικός οίκος Αμβουργερ & Σια .

 

Η παράδοση θέλει συναρτημένη την επιτυχία της μονάδας με το μετάλλιο του Χριστού Σωτήρα που βρέθηκε στα θεμέλια της βιομηχανίας. Για την εγκατάσταση του εργοστασίου η σύζυγος του Αλβέρτου Άμβουργερ Καρολίνα, το γένος Στούντερ, διέθεσε 7.500 τετρ. μέτρα από το οικόπεδό ιδιοκτησίας της στη Μέση Αγυιά και παρά την σιδηροδρομική γραμμή των ΣΠΑΠ όπου ήταν ήδη εγκατεστημένη η οινοποιία, το εργοστάσιο κατεργασίας ορυκτών και το ελαιοτριβείο της Άμβουργερ & Σια. Για την κίνηση του εργοστασίου, ο Πέτρος Μάμος σε πρώτο στάδιο χρησιμοποίησε τον ατμό, όπως π.χ. στην λειτουργία του ζυθοβραστηρίου, των συμπιεστών αμμωνίας για την παραγωγή τεχνικού ψύχους για την ψύξη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως του ζυθογλεύκους, αλλά και την παραγωγή παγοκολόνων. Η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε από το εξωτερικό και για το λόγο αυτό ο Πέτρος Μάμος ταξίδεψε στη Γερμανία και Γαλλία για επιτόπου τελικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς-προμηθευτές.

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς που εισήγαγε από τη Γερμανία και Τσεχία, αλλά και το πάθος, τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές, τις οποίες συνεχώς εξέλισσε με δικές του τεχνικές, τόσο κατά το στάδιο παραγωγής του ζυθογλεύκους (ανάμιξη διαφόρων εκλεκτών ποιοτήτων βύνης κριθής, προσέγγιση ιδανικών χρόνων επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης στις φάσεις σακχαροποίησης και βρασμού - συμπύκνωσης του ζυθογλεύκους, όσο και στο στάδιο ζύμωσης (επιλογή και καλλιέργεια διαφόρων ποιοτήτων μαγιάς) και ωρίμανσης.  Όλες οι πιο πάνω αναφερθείσες επιμέρους παράμετροι είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού, αρμονικά ισορροπημένου προϊόντος, όσον αφορά την καθαρότητα – λαμπρότητα του χρώματος, τον πλούσιο αφρό, το άρωμα λυκίσκου και μαγιάς, τη διακριτή γεύση και επίγευση, προσαρμόζοντας τη μπύρα του στις ελληνικές προτιμήσεις.

 Η ΜΑΜΟΣ ήταν μια μπύρα που έβρισκε κανείς σε φημισμένα εστιατόρια, ζυθοπωλεία, καφενεία ξενοδοχεία κ.λπ., της Πάτρας, όπως η Κρυσταλία, η Αύρα, ο Φλοίσβος, τα Ζυθεστιατόρια στις Ιτιές, αλλά και στην Αθήνα, όπως στη Μεγάλη Βρετάνια και το Ξενοδοχείο της Αγγλίας στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αίγλη του Ζαππείου αλλά και το μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας, την Ήβη του Νικόλαου Γιακουμάκη στην Πλατεία Ομονοίας κλπ.

·       1910. Πραγματοποιούνται για πρώτη φορά  εξαγωγές ελληνικής μπύρας, της «Μπύρας Μάμος» σε Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως  στη Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία  από τον οίκο Άμβουργερ & Σια  μαζί με οίνους του εν λόγω οίκου στα εκεί υποκατάστημα του οίκου προς εμπορία. Για τον σκοπό αυτό είχαν παραγγελθεί και εισαχθεί από τη Γερμανία ειδικές φιάλες ζύθου με ανάγλυφη την επωνυμία της επιχείρησης στη γαλλική ή γερμανική γλώσσα, BRASSERIE MAMOS & Co. PATRAS - Marque Deposee και «Patrasser Bierbrauerei Mamos & Co», (Πατραϊκή Ζυθοποιία Μάμος & Σια) κατά το γερμανικό πρότυπο.

΄Ετσι η μπύρα Μάμος  εξάγεται και πάλι στο εξωτερικό και μάλιστα στην τότε Μητρόπολη του  ζύθου Γερμανία,  αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αγγλία  επιβεβαιώνοντας  έτσι την άριστη ποιότητα της «Μπύρας Μάμος».

·       1912. Πτώχευση του οίκου Άμβουργερ & Σια και μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων και απαιτήσεών της στη συσταθείσα «Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγής και Εξαγωγής Ανώνυμος Εταιρεία» με τον διακριτικό τίτλο «5Ε»-ΠΕΝΤΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις του Πέτρου Μάμου με την «5Ε Α.Ε.» και εξαγορά μέσω μακροπρόθεσμου δανεισμού του από αυτήν για το σκοπό αυτό του μεριδίου συμμετοχής που κατείχε ο οίκος Αμβουργερ & Σας στο «Πατραϊκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας ΜΑΜΟΣ & Σια»  

·       1912. Δωρεάν παροχή πάγου στα εκστρατευτικά νοσοκομεία του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του A΄Βαλκανικού πολέμου το 1912.

·       1929. Η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκει τη "Ζυθοποιία Μάμος" σε φάση υλοποίησης ενός νέου μεγάλου επενδυτικού προγράμματος επέκτασης των βιομηχανοστασίων της και ανανέωσης του χρησιμοποιούμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και παραγωγικότητας. Μέρος του επενδυτικού προγράμματος χρηματοδοτείτο μέσω δανεισμού από Εμπορικές Τράπεζες. Η μείωση της ζήτησης του προϊόντος όμως, λόγω της διεθνούς ύφεσης και κρίσης και η αύξηση των επιτοκίων, οδήγησαν τον Πέτρο Μάμο σε άμεσες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την επιβίωση της επιχείρησης.

·       1930. Ο Πέτρος Μάμος προκειμένου να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό μετατρέπει την επιχείρηση από Προσωπική Εταιρεία σε Ανώνυμο Εταιρεία με την είσοδο νέων μετόχων – επενδυτών.

·       1941. Εισέρχεται στην επιχείρηση ο υιός του Πέτρου Μάμου, Λορέντζος Μάμος.

·       1950. Τίθεται σε επαναλειτουργία ο κλάδος της ζυθοποίησης της εταιρείας. Παραμένοντας αυστηρά προσηλωμένοι στην παραδοσιακή διαδικασία και στις προδιαγραφές των συνταγών του ιδρυτή της, επιτυγχάνει την παραγωγή μπύρας εξαιρετικής ποιότητας  με αποτέλεσμα η μπύρα Μάμος προοδευτικά να επανακτά την προτίμηση των καταναλωτών και έτσι σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγοράς ζύθου.

·       1958. Στο τέλος της δεκαετίας του 50, εποχή βιομηχανικής ανασυγκρότησης της χώρας, αποφασίζεται η υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος εκσυγχρονισμού και επέκτασης των παραγωγικών εγκαταστάσεων του κλάδου Ζυθοποιίας, ενώ καταργείται η λειτουργία του κλάδου της Παγοποιίας.

·       1959. Η Εταιρεία εισέρχεται στον κλάδο των αναψυκτικών, με καλά αποτελέσματα, τόσον όσον αφορά στην αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας της, όσο και στην αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών-καλλιεργητών εσπεριδοειδών αφού χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής χυμούς. 

·       1963. Εκσυγχρονισμός του λεβητοστασίου, αντικατάσταση του άνθρακα για την παραγωγή ατμού με μαζούτ,  με την εγκατάσταση 5 ατμογεννητριών, τεσσάρων του οίκου Clayton και μία του οίκου Vaporax.

·       1969. Εκσυγχρονισμός του εμφιαλωτηρίου με την προμήθεια και εγκατάσταση νέας εμφιαλωτικής γραμμής του γερμανικού οίκου Seitz, παραγωγικής δυναμικότητος 15.000 φιαλών των 500 ml/ώρα.

·       1976. Τον Νοέμβριο του 1976 η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει την παραγωγική της δραστηριότητα αφού εκπλήρωσε στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των συνεργατών που εργάζονταν στην εταιρεία, του δημοσίου, προμηθευτών, τραπεζών κ.λπ. 

·       2017.  Τον Μάρτιο του 2017 η μπύρα Μάμος επιστρέφει  και πάλι στην αγορά αποτέλεσμα της συνεργασία των απογόνων του Πέτρου Μάμου με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.. στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος «Μπύρα Μάμος 1876». Η παραγωγή της μπύρας γίνεται στο ζυθοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο  που λειτουργεί στην Ελλάδα με παραγωγική δυναμικότητα τρία εκατομμύρια εκατόλιτρα ετησίως και το οποίο διαθέτει επίσης βυνοποιείο και οκτώ γραμμές παραγωγής.

       =========================================

Πέτρος Μάμος (1880 – 1957).

 Ο Πέτρος Μάμος ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, μία σεβαστή  φυσιο-γνωμία,  μία αγαπητή  ανθρώπινη  ύπαρξη  γεμάτη  από  μετριοφροσύνη,  ηπιότητα,  προσήνεια  και  φιλικότητα  προς  όλους  ανεξαιρέτως,  υπόδειγμα  επιστήμονα – βιομήχανου.  Ήταν εκείνος  ο ζυθοποιός –  βιομήχανος  που ξεχώριζε για το ήθος του, το φιλότιμο του.

Αποτελεί  χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομηχανίας αλλά και παράλληλα με μεγάλη προσφορά στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας, της Αχαΐας αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ήταν το τέταρτο  κατά σειράν παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας με 12 παιδιά.

Υπήρξε  ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος  ζυθοποιός   (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής Ακαδημίας του Μονάχου) και ένας από τους  πρωτεργάτες της  ανάπτυξης του κλάδου  της Ελληνικής ζυθοποιίας σε βιομηχανικό επίπεδο.

Ήταν ο ιδρυτής και το πρώτο κατά σειράν  μέλος της έτσι ονομαζόμενης Ελληνικής Σχολής Ζυθοποιίας.

 Για την απόκτηση, πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εμπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιεία και ζυθοποιεία, τόσο πριν την έναρξη  των  σπουδών του, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς  (περίχωρο του Μονάχου) Bier – Brauerei des Benedictiner Klosters Andechs, το οποίο ήταν φημισμένο για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε και από 09.04.1901-30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G.  στο Freiburg.

Τον Οκτώβριο του 1901  ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του μικρού ζυθοποιείου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα κατά το διάστημα της απουσίας του στην Γερμανία, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα τιμής  για την υπό τη δική του επίβλεψη  και φροντίδα δημιουργία της μπύρας "Μελαχρινή Μάμος".

Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερμανία όπου καταρχήν ανέλαβε τη διεύθυνση του Εργοστασίου Ζυθοποιίας των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler)  στο Bad Brueckenau της Βαυαρίας ενώ στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε   να προσληφθεί, 16.09.1906, στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία, Buergerliches Braeuhaus Pilsen ως Βυνοποιός .  

Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε  διευθυντικές θέσεις σε σημαντικούς  και φημισμένους την εποχή εκείνη  εκπροσώπους  - βιομηχανίες  ζυθοποιίας  των δύο σπουδαιότερων   «Ευρωπαϊκών  Σχολών  Ζύθου»,  Γερμανική και Τσέχικη, του άνοιξε το δρόμο και τον βοήθησε  να κάνει  πραγματικότητα  το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά  σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του  τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας   μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.

Τη δυνατότητα αυτή του την προσέφερε η συνεργασία με τον Αλβέρτο Άμβουργερ  συνιδρυτή - συνιδιοκτήτη  του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Άμβουργερ & Σια με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της « Εργοστά-σιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής/κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

«Το ασίγαστο πάθος και το άπαυστο μεράκι του εζυμώθηκαν μαζί με τα υψηλής ποιότητος αγνά υλικά και δημιούργησαν τον «ελληνικό υγρό άρτο» για να τον απολαμβάνουν καθημερινά οι ζυθοπότες και να ευφραίνουν τις καρδιές τους !!!

Υπό τη διοίκησή του η Μάμος – Ζυθοποιία  ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις στην χώρα μας που εισήγαγε και εφάρμοσε  πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας με το σε αυτήν εργαζόμενο προσωπικό (Τακτική ενημέρωση του  προσωπικού σχετικά με την πορεία της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ,στόχους κλπ.  Παροχή στους εργαζόμενους πρόσθετων αμοιβών σε χρήμα ή σε είδος, επιμόρφωση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή εκτός αυτού, συνεορτασμός μεγάλων εορτών όπως των Χριστουγέννων και του Πάσχα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων κλπ,κλπ).

Στην  Μάμος – Ζυθοποιία κυριαρχούσε το πνεύμα του οικογενειακού στοιχείου. Ήταν  μια μεγάλη οικογένεια αποτελούμενη από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που είχαν όλοι ένα κοινό όραμα στόχο,  την δημιουργία πλούτου και αξίας μέσω της  παραγωγή ζύθου  άριστης ποιότητος.

Επετύγχανε το όραμά του καταβάλλοντας  πολύ μόχθο , επιμονή και υπομονή υποστηριζόμενος σαυτό και από τον ενθουσιασμό, το πάθος  και την αμέριστη  βοήθεια των συνεργατών του.

Αναγνώριζε  ότι χωρίς την ουσιαστική συμβολή αυτών, υπαλληλικό  και εργατοτεχνικό προσωπικό, δεν θα ήταν δυνατή η συνεχής  ανοδική πορεία της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό είχε καθιερώσει πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας παρέχοντας  στους συνεργάτες του  πρόσθετες αμοιβές και κίνητρα όπως την παροχή στους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων του εργοστασίου, δωρεάν χρήση κατοικίας για αυτούς και τις οικογένειές τους  σε κατοικίες που είχε κατασκευάσει εντός ή πέριξ του εργοστασίου, δωρεάν  κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ .

Διοικώντας την επιχείρηση με διορατικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και με σεβασμό στον καταναλωτή, πέτυχε να  διευρύνει συνεχώς τη διείσδυση της Μπύρας Μάμος στην αγορά με αποτέλεσμα το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να φτάσει τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.

Παρ' όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, αγκυλώσεις και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, κ.λπ κατόρθωνε να κρατά πάντα σταθερά τα ηνία της Μάμος  καθ΄ όλο το διάστημα της διοίκησής του και να αποφεύγει τα εμπόδια που υπήρχαν στην όλη διαδρομή της.  

Η δυναμική του σήματος " Μάμος" οφείλεται στις αρχές και αξίες που αυτό περικλείει  προερχόμενες από τις αρχές τα «πιστεύω» και το όραμα του ιδρυτού της Πέτρου Μάμου, όπως φιλότιμο, ηθική, ειλικρίνεια, εντιμότητα, αριστεία, καινοτομία, σεβασμός στον καταναλωτή, τους συνεργάτες , τους συναλλασσόμενους. 

Η " Μάμος" σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής,  αλλά και στην συνέχεια παρά την απουσία της από την αγορά, ήταν  καταγεγραμμένη στη μνήμη των ελλήνων,  ως η " έντιμη και χαμηλών τόνων "  ελληνική ζυθοποιία που παρήγαγε ζύθο - μπύρα  εκλεκτής ποιότητας και υπερείχε σε επίπεδο αξιοπιστίας έναντι των άλλων κυρίως  λόγω της καθόλα ακέραιης   ηθικής συμπεριφοράς της. Όταν το 1976 ανέστειλε την λειτουργία της  ανταποκρί-θηκε άμεσα καλύπτοντας  όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία, τους εργαζόμενους και τους παντός είδους συναλλασσόμενους με αυτήν και με καθαρό κούτελο και ψηλά το κεφάλι αποχώρησε από την αγορά.

Ανέπτυξε εκτενή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση.  Το φιλανθρωπικό του έργο είναι σημαντικό. Έχει κάνει σημαντικές δωρεές στην Εκκλησία, στην Τριάντειο  Τεχνική & Επαγγελματική Σχολή Πατρών, σε  πολιτιστικούς φορείς και σωματεία.   

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ‘'Συνδέσμου των εν Πάτραις Βιομηχάνων’' που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1918 και του οποίου προήδρευσε κατά την περίοδο  11η Μαΐου 1920 έως 12η Απριλίου 1923 .

‘Εφυγε από την ζωή το 1957.  Πήρε μαζί του την βοή του ζυθοποιείου την οσμή και γεύση της βύνης, του λυκίσκου, της μαγιάς, του ζύθου που τόσο αγάπησε, τα χαμόγελα των οικείων του και των συνεργατών του. Αγάπησε τον ζύθο όπως αγάπησε την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, τους φίλους του, τους καταναλωτές που στήριζαν και επιβράβευαν την προσπάθεια του και των συνεργατών του προτιμώντας τον ζύθο τους.

 Οι συνεργάτες του τον αποχαιρέτησαν με βαθειά οδύνη  τοποθετώντας στο φέρετρό του μία φιάλη με ζύθο Μάμος και δύο μικρά σακουλάκια περιέχοντα βύνη και λυκίσκο.

Ήταν ο πρωτοπόρος  έλληνας ζυθοποιός που έχαιρε της εκτίμησης  και της αγάπης όλων εκείνων που τον γνώριζαν.

 ===========================================

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1903 – 1904 ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΜΑΜΟΣ.

1903 / 13.1.1903 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ.

 Η ΝΕΑ ΜΠΥΡΑ.

 Ασυνήθης κοσμοσυρροή είχε κατακλύσει χθες το ζυθοπωλείον Ζαχαράτου - Καπερώνη εις την Ομόνοιαν, από της 4ης μ.μ. μέχρι βαθείας νυκτός.

Εγίνοντο τα εγκαίνια της νέας μπύρας Μάμου, την οποίαν ανέλαβε πρώτον να διαδώση το ζυθοπωλείον Καπερώνη, και η οποία εύρεν ενθουσιώδη δεξίωσιν από τους μπυροπότας

Η μπύρα Μάμου, είδος μπύρας Μονάχου, κατασκευαζομένη εν Αθήναις από τον κ. Πέτρον Μάμον, ο οποίος επί 4 έτη εσπούδασεν εις την Ακαδημίαν του Μονάχου την επιστήμην της κατασκευής του ζύθου και εξήλθεν εκείθεν αριστούχος, είνε τόσον εύγεστος και ηδονική και γνησία μπύρα, ώστε θα μεταβάλη εις ζυθοπότας και αυτούς τους εχθρούς της μπύρας.

Πρώτη φοράν γίνεται εις την Ελλάδα τόσον γνησία και εντελώς νέα δια τον τόπον μας μπύρα. Αυθεντική δε εις την περίστασιν αυτήν είνε η γνώμη των Γερμανών των επισκεφθέντων χθές το κατάστημα Καπερώνη, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμόν των δια την αξίαν του νέου τεχνίτου.

 Είναι βέβαιον ότι από χθές η " Μελαχροινή ", η μπύρα του Μάμου, έκαμεν αληθή κατάκτησιν εις τας Αθήνας, η κατάκτησις δέ αυτή μετ΄ ολίγας ημέρας θα εξαπλωθή εις όλην την Ελλάδα.

 

31.8.1903 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ / Η ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΣ ΕΝ ΠΡΟΟΔΩ

Το κρησφύγετον της ωραίας Μελαχροινής- Όπου εγκαθίσταται και η Ξανθή. - Ο ζύθος του μέλλοντος

Η αληθώς ενθουσιώδης υποδοχή ής έτυχεν εν Ελλάδι ο ζύθος του απο τινων μηνών λειτουργούντος εν Αμπελοκήποις εργοστασίου του κ. Λ. Μάμου μας παρεκίνησε να προβώμεν εις επίσκεψιν του ιερού τεμένους από του οποίου ο Γαμβρίνος ο θεός του ζύθου εκπέμπει ανά το πανελλήνιον την ωραίαν του Μελαχροινήν.

Μας υπεδέχθη ευγενέστατα ο υιός του εργοστασιάρχου κ. Πέτρος Μάμος. Ο κ. Μάμος είναι ο πρώτος Έλλην διπλωματούχος ζυθοποιός. Την ζυθοποιίαν εσπούδασεν επιστημονικώς εν Μονάχω επι τετραετίαν εν τη Ακαδημία αφ΄ής εξήλθεν αριστούχος τιμήσας το ελληνικόν όνομα εν τη αλλοδαπή. Ασκηθείς κατόπιν πρακτικώς εις τα κυριώτερα εργοστάσια της Γερμανίας  διευθύνει ήδη το εν Αμπελοκήποις εργοστάσιον του πατρός του.

 Αφού περιειργάσθημεν επισταμένως τα διάφορα τμήματα του απερίττου μεν, αλλά τελειοτάτου εις το είδος του εργοστασίου ηρωτήσαμεν τον κ. Μάμον εάν ήτο ευχαριστημένος εκ των μέχρι τούδε εργασιών του.

 - Είμαι πολύ, πάρα πολύ ευχαριστημένος, μας απήντησεν ο νεαρός επιστήμων με το χαρακτηρίζον αυτόν διαρκές μειδίαμα. Όλοι ανεξαιρέτως οι ζυθοπόται της πρωτευούσης και των επαρχιών υπεδέχθησαν ενθουσιωδώς τον ζύθον μας, έχομεν δε κατανάλωσιν υπερβαίνουσαν και αυτάς τας προσδοκίας ημών.

- Και οι ζυθοπώλαι οίτινες τόσον πολύ εκόπτοντο κατά της μέχρι τούδε μονοπωλιακής πωλήσεως του ζύθου εν Ελλάδι, ποίαν παρέσχον εις το υμέτερον έργον συνδρομήν;

 - Δυστυχώς, υπέλαβεν ο κ. Μάμος, οι πλείστοι τούτων, πειθόμενοι ίσως εις τας κακοβούλους εισηγήσεις των ενδιαφερομένων δεν παρέσχον όσην εκ των προτέρων υπεσχέθησαν ημίν υποστήριξιν. Τινές μάλιστα, όπως δικαιολογήσωσι την απουσίαν του  ζύθου ημών εκ των ιδίων καταστημάτων προέβησαν και μέχρι δυσφημίσεως του ημετέρου προϊόντος.

- Και εν τούτοις, κ. Μάμε, είμεθα εις θέσιν να σας διαβεβαιώσωμεν ότι ο ζύθος σας θεωρείται εν Αθήναις ως ο τελειότατος και ο επιστημονικώτερον κατασκευαζόμενος ελληνικός ζύθος. Τοιαύτη τουλάχιστον είνε η γνώμη των ειδότων μή εξαιρουμένων και αυτών ακόμη των μεγαλοβιομηχάνων αδελφών Κλωναρίδων ών έτυχε να ζητήσωμεν την κρίσιν.

- Τούτο με κολακεύει πολύ, απήντησε μετριοφρόνως ο κ. Μάμος και με ενθαρρύνει όπως συν τω χρόνω καταστήσω έτι τελειότερον αυτό.


21.12.1903 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΣΚΡΙΠ- Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ-Ο ΖΥΘΟΣ ΜΑΜΟΥ

Η Α.Μ. ο Βασιλεύς ημών ευηρεστήθη να απονείμη τον τίτλον του προμηθευτού της Β. Αυλής εις τον οσημέραι μεγαλείτερον έδαφος κατακτώντα ζύθον του Εργοστασίου ζυθοποιίας Λόρ Μάμου.

Το γεγονός τούτο απονέμει τιμήν τόσον δια τον ιδιοκτήτην όσον και δια τον τόπον, ούτινος εν τοσούτον σπουδαίον είδος της Βιομηχανίας εκτιμά και βραβεύει η Α. Μεγαλειότης.

 

1904 /  4.1.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ -ΕΝ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ

Η μπύρα Μάμου, η αφθόνως καταναλισκομένη εις την Κασταλίαν, και εις άλλα ζυθοπωλεία, περί της οποίας εγράφομεν χθες, έτυχεν υψίστης βιομηχανικής τιμής.

Η Διεθνής Εκθεσις απένειμαν εις αυτήν Δίπλωμα τιμής, το ανώτατον δηλαδή των βραβείων. Η τιμή αύση προς έξοχον ζυθοποιόν, ως ο διπλωματούχος της Ακαδημίας του Μονάχου κ. Πέτρος Μάμος, εδικαίωσε την γενικήν εκτίμησιν προς την μπύραν του εργοστασίου Μάμου, του εργαζομένου με μοναδικήν αληθώς ευσυνειδησίαν.


22.4.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ - H ζυθοποιία Μάμος είναι η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που εξήγαγε  ζύθο στο εξωτερικό, Σμύρνη.

 -Ο ΖΥΘΟΣ ΜΑΣ ΕΝ ΤΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ

Την πρώτην εξαγωγήν εκ του εγχωρίου μας ζύθου εις το εξωτερικόν επεχείρησε κατ’ αυτάς το εν Αμπελοκήποις εργοστάσιον ζυθοποιίας του κ. Μάμου φορτώσαν ικανόν αριθμόν βαρελίων διά Σμύρνην.

 Ως γράφουσιν εκείθεν, ο ζύθος Μάμου εγένετο αντικείμενον ενθουσιώδους υποδοχής εκ μέρους ιδίως των ομοεθνών μας, οίτινες μετά πατριωτικής συγκινήσεως και υπερηφανείας εχαιρέτισαν την άφιξιν του νέου τούτου προϊόντος της ελληνικής βιομηχανίας.

15.8.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ/ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΖΥΘΟΠΟΙΩΝ/Ελλην αντιπρόσωπος

Υπό εκτάκτου επιτυχίας εστέφθη το εν Μονάχω συγκροτηθέν τέταρτον Διεθνές Συνέδριον των Ζυθοποιών. Την Ελληνικήν ζυθοποιίαν επαξιώτατα αντιπροσώπευσεν ο νεαρός μας ζυθοποιός των Αμπελοκήπων κ. Πέτρος Μάμος, του οποίου την γλαφυράν διάλεξιν εκάλυψαν ζωηραί επευφημίαι υπέρ της Ελλάδος.

 ========================================

Πηγή πληροφοριών κος Παναγη Μάμος 


Βιβλιογραφία-Πηγές:



Όνομα καταγραφέα*:  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΜΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΦΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ
Ημερομηνία καταγραφής**: 02-03-2020
7* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς
































































=======================================================================
Σύνθεση φωτογραφίας : Επάνω, η εναπομείνασα είσοδος (φωτογραφία μου 2000) της εταιρείας "Πατραϊκή Ζυθοποιία Π. Μάμος ΑΕ", μετά την καθαίρεση των λοιπών κτιρίων (ακολούθησε και η δική της).
Κάτω αριστερά, ζωγραφική απεικόνιση του εργοστασίου "Μάμος" προς τις γραμμές του τραίνου, και δεξιά, Επιστολή της "Μάμος & Σια", από 11-10-1915 (αρχείο ΕΛΙΑ).
Πηγή: Ν. Σαραφόπουλος «Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975», Πάτρα: Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Typorama, 2009.

Σύνθεση φωτογραφίας : 1, κτίρια της "Μάμος" μπροστά και στο βάθος το συγκρότημα οινοποιίας του Άμβουργερ (κατόπιν 5Ε και τέλος Τράνστεκομ), φωτογραφία που έβαλα το 1984 από την ταράτσα της "Μίσκο".
2, η όψη της "Μάμος" προς τις γραμμές του τραίνου, φωτογραφία μου 1984 ως άνω, και
3, Η εναπομείνασα είσοδος (φωτογραφία μου 2000) της εταιρείας "Πατραϊκή Ζυθοποιία Π. Μάμος ΑΕ", μετά την καθαίρεση των λοιπών κτιρίων (ακολούθησε και η δική της).
Πηγή: Ν. Σαραφόπουλος «Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975», Πάτρα: Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Typorama, 2009.
=====================================================================
Εναπομείνουσες καμινάδες. 
Η μικρή καμινάδα είναι από την εποχή της Άμβουργερ & Σια,
η δε μεγάλη κατασκευάστηκε το 1927 από την 5 Ε Α.Ε.
(ξενάγηση με τον κο Παναγιώτη Μάμο στις 04-09-2017, φωτο Ηρ.Φασουράκης)


θέση εργοστασίου στην Πάτρα
==============================================================

το 2ο εργοστάσιο στην Αθήνα στους Αμπελόκηπους
Πηγή :
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΜΑΜΟΣ
θέση 2ου εργοστασίου στην Αθήνα




Τον Μάρτιο του 2017 η μπύρα Μάμος επιστρέφει  και πάλι στην αγορά αποτέλεσμα της συνεργασία των απογόνων του Πέτρου Μάμου με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.. στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος «Μπύρα Μάμος 1876». Η παραγωγή της μπύρας γίνεται στο ζυθοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο  που λειτουργεί στην Ελλάδα με παραγωγική δυναμικότητα τρία εκατομμύρια εκατόλιτρα ετησίως και το οποίο διαθέτει επίσης βυνοποιείο και οκτώ γραμμές παραγωγής.
Πηγή : Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΜΑΜΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου