Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΧΥΜΟΦΙΞ ΑΡΤΑΣ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:    ΧΥΜΟΦΙΞ ΑΡΤΑΣ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Οινοποιία/Ποτοποιία/Ζυθοποιία
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή:  ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΗΣ
Πληροφορίες:
Στα τέλη της δεκαετίας του '50 ο αυτοκράτορας της μπύρας ΦΙΞ, Κάρολος Φιξ αποφασίζει να "μπει" στην αγορά του αναψυκτικού στην Ελλάδα...Το 1960 κατασκευάζεται στην Άρτα το εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ, ένα από τα πρώτα εργοστάσια  χυμοποίησης και συσκευασίας εσπεριδοειδών στην περιοχή.

Ο θρύλος στο χώρο της ζυθοποιίας λίγους μήνες πριν πεθάνει, σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στους λόγους που το συγκεκριμένο εργοστάσιο έκλεισε. Ο ίδιος είχε πει: "Το άδοξο το τέλος, μιας μεγάλης βιομηχανίας, την οποία διοικούσα τότε… Ελληνική ζυθοποιία, διεθνούς φήμης  η μπύρα Φίξ, αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη και απασχολούσε, περίπου τρεις χιλιάδες εργαζόμενους έκλεισε για να μου πάρουν το οικόπεδο στη Συγγρού. Ήταν ένα καθαρά πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι… Έπρεπε να «χτυπήσουν» το Κεφάλαιο, για τα «μάτια του κόσμου»… Όταν σταμάτησε να «κτυπάει», η καρδιά των επιχειρήσεων στην Συγγρού, αφού απαγόρευσαν στα φορτηγά να κάνουν χρήση του δρόμου και να φορτώνουν, κατέρρευσαν και τα περιφερειακά μας εργοστάσια, όπως στην Άρτα που φτιάχναμε χυμούς…

Στην Γέφυρα του Λούρου της κοινότητας Παντάνασσα το ποτάμι είναι ορμητικό με μικρούς διαδοχικούς καταρράκτες, και ειδυλλιακό θέαμα. Η περιοχή Παντάνασσας είναι ιδεώδης για κωπηλασία Rafting. Ακολούθως το ποτάμι περνάει δίπλα από το Στρατόπεδο επιστράτευσης της παλαιάς Φιλιππιάδας και σταδιακά αποκλίνει από την παράπλευρη πορεία του προς την Εθνική Οδό. Στην περιοχή Φιλιππιάδας, ο Λούρος δέχεται από αριστερά τροφοδοτικό παραπόταμο από τους λόφους του Χανόπουλου και του Γρίμποβου και τελικά περνά κάτω από την πασίγνωστη "Γέφυρα Καλογήρου" όπου παλιά υπήρχε το εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ και σήμερα το ρυπογόνα βρωμερά και τρισάθλια χοιροστάσια και βιομηχανίες αλλαντικών.

Στη Γέφυρα Καλογήρου υπάρχει το χυμοποιείο της ΧΥΜΟΦΙΞ ιδιοκτησίας σήμερα του κ. Μάνου που δεν λειτουργεί από 10ετίας και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα βελτίωσης - εκσυγχρονισμού.



Βιβλιογραφία-Πηγές:




πληροφοριες απο την σελίδα στο facebook : ΑΡΤΑ----ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΕΔΩ (ARTA)----OLOI OI ARTINOI EDO

Όνομα καταγραφέα*:  ΝΙΚΟΣ ΡΟΣΣΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΦΩΦΗ Σ., ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΑΣ
Ημερομηνία καταγραφής**: 17-10-2019
7* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς
Πηγή :  ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΙΞ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Πηγή : google maps , 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου