Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ



Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:    ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Καπνεργοστάσιο/Καπναποθήκη
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή:  ΠΗΓΕΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΔΡΑΜΑ
Πληροφορίες:
Βρίσκεται στην οδό Αγίας Βαρβάρας . Κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Είναι διώροφο κτίριο, 250 τετραγωνικών μέτρων περίπου με δύρριχτη κεραμοσκεπή στέγη.
Στη βόρεια πλευρά εφάπτεται με το «πέτρινο σπίτι», κατοικία του πρώτου ιδιοκτήτη. Χτίστηκε το 1875 από τον Ιωάννη Αναστασιάδη και ήταν το πρώτο μεγάλο καπνομάγαζο της Δράμας. Οι Βούλγαροι, μετά τον εκτοπισμό των Ελληνοεβραίων της Δράμας τον Μάρτιο 1943, κατάσχεσαν την αποθήκη και την λεηλάτησαν. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1953 λειτούργησε σαν χορευτικό κέντρο. Μέχρι το 1958 λειτούργησε σαν καθαριστήριο. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε υφαντήριο και λανάρα.

Η καπναποθήκη Αναστασιάδη αποτελεί μάλλον την πιο ιδιαίτερη περίπτωση πρώιμου βιομηχανικού κτιρίου στην περιοχή. Ταυτόχρονα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοδομήματος, στο οποίο αναζητάται ο νέος βιομηχανικός κτιριακός τύπος, μέσω της ανασύνθεσης υφιστάμενων τύπων, δομών και μεθόδων χρήσης υλικών. Στο εσωτερικό του, αν και η διάταξη είναι ελεύθερη από χωρίσματα, οι τετράγωνοι πεσσοί που υποστηρίζουν τις εσωτερικές καμάρες, το επιμερίζουν σε κλίτη, θυμίζοντας ναό. Αποτελεί ένα διώροφο κτίσμα, χωρίς υπόγειο, σχεδόν τετράγωνο, με εντυπωσιακά μεγάλα ύψη στο εσωτερικό του ισογείου και του ορόφου. Οι όψεις του εμφανίζουν συμμετρία, ενώ χαρακτηρίζονται από την εμφανή λευκή λιθοδομή, Τα ανοίγματά του είναι μάλλον μικρά σε μέγεθος και αριθμό και η κατασκευή είχε άμεση σχέση και επικοινωνία με την όμορη διώροφη κατοικία του ίδιου. Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο, είναι ο ημιυπαίθριος χώρος κάτω από τη δίρριχτη στέγη, ο οποίος θυμίζει τα χαγιάτια των καπνόσπιτων, στα οποία ξήραιναν τα καπνά κατά τη χωρική επεξεργασία, οι καπνοπαραγωγοί. Είναι πολύ πιθανό, ο χώρος αυτός, να κατασκευάστηκε ακριβώς για την ίδια χρήση, ως ξηραντήριο.



Βιβλιογραφία-Πηγές:





Όνομα καταγραφέα*:  ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ , ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΙΗΛ
Ημερομηνία καταγραφής**: 13-01-2017
7* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

φωτο Ηρ.Φασουράκη 13-01-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου