Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Ηλεκτρική Εταιρεία Ραφήνας -ΔΕΗ

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Ηλεκτρική Εταιρεία Ραφήνας -ΔΕΗ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Σταθμός παραγωγής ενέργειας
Εξοπλισμός:   Σώζονται ελάχιστα
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: Ραφήνα
Πληροφορίες:
Το εργοστάσιο αυτό παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό του οικισμού και πάγο. Ο πάγος χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των ψαριών, που έφερναν οι ψαροπούλες του Ευβοϊκού στο λιμάνι της Ραφήνας.

Συγκεκριμένα, έσπαγαν τον πάγο σε κομμάτια, τον έκαναν «χιόνι», και στη συνέχεια τον τοποθετούσαν στα τελάρα (ψαροκασέλες) με τα ψάρια για να τα στέλνουν στην κεντρική αγορά των Αθηνών(Βαρβάκειος Αγορά)
Από το 1932, λειτούργησε με απλή άδεια η ηλεκτρική εταιρεία στην περιοχή της Ραφήνας, με την επωνυμία «Α. Χρυσόγελος, Ηλεκτρική και Παγοποιητική Εταιρεία Ραφήνης Ο.Ε.». Αρχικά η άδεια δόθηκε προσωπικά στονΑ. Χρυσόγελο και πολύ αργότερα, το 1954, μεταβιβάστηκε στην ομόρρυθμη εταιρεία. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και το παγοποιείο.
Το κτίσμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς αναγνωρίσιμα μορφολογικά χαρακτηριστικά, αποτελείτο από το χώρο του μηχανοστασίου (διαστάσεων 10 x8m και τετραγωνικής κάτοψης) με τα τρία ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, και το διαμέρισμα της παγολεκάνης ( διαστάσεων 6x8m και ορθογωνικής κάτοψης), πλαισιωμένο από τη στέρνα, το χώρο με το συμπιεστή και τον παγοθάλαμο.

Ήταν ένα απλό κτίσμα από οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρίς τα χαρακτηριστικά βιομηχανικού κτιρίου. Στεγαζόταν με πλάκα οροφής, τα δε υλικά και ο τρόπος κατασκευής του συμβάδιζαν με τη γενική τάση της εποχής. Διέθετε τρία ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, με ιπποδύναμη 100ΗΡ, 100ΗΡ και 82ΗΡ -με συνολική ισχύ 282ΗΡ-και δύο γεννήτριες συνεχούς ρεύματος.
Στις 5 Μαΐου 1960, η ηλεκτρική εταιρία της Ραφήνας εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ, αντί του ποσού των 400.000 δραχμών.
Πηγή: Της Γεωργία Χειρχαντέρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ.
[Το άρθρο αυτό αποτελεί τμήμα της διδακτορικής μου διατριβής με τίτλο «Τα κτίρια των πρώτων ηλεκτρικών εταιρειών κατά την περίοδο 1889-1940/50. Ιδρυτικοί παράγοντες και σχεδιασμός»]

Βιβλιογραφία-Πηγές:

Όνομα καταγραφέα*: Μαριλένα Βακαλοπούλου
Ημερομηνία καταγραφής**: 17/7/2019
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς
Πηγή (διαδίκτυο): https://www.irafina.gr/to-ergostasio-paragogis-ilektrikis-energias-ke-pagou-sti-rafina-foto/ 
Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και πάγου στη Ραφήνα.Εσωτερικό του εργοστασίου την ώρα εργασίας.(Πηγή: Αρχείο Δημήτρη Μακρή,Ραφήνα) https://www.irafina.gr/to-ergostasio-paragogis-ilektrikis-energias-ke-pagou-sti-rafina-foto/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου