Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΑΝΩΝ



Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΑΝΩΝ
Είδος:     Υποδομές
Αρχική Χρήση: Σταθμός παραγωγής ενέργειας
Εξοπλισμός:   Σώζονται ελάχιστα
Κατάσταση:   Επανάχρηση
Επανάχρηση:  Πολιτιστική χρήση
Περιοχή:    ΑΡΧΑΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Πληροφορίες:

Η ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ είναι ένας μοντέρνος Πολυχώρος ,ο οποίος χτίστηκε πάνω στα ερείπια της «Ανώνυμης Ηλεκτρικής Εταιρείας Αρχανών» που συστήθηκε το 1926 με σκοπό την ηλεκτροδότηση της κωμόπολης, πολύ πριν ηλεκτροδοτηθεί το Ηράκλειο.
Οι φιλοδοξίες ωστόσο των ιθυνόντων αυτής της Εταιρείας δεν σταμάτησαν μόνο στην ηλεκτροδότηση. Οικοδόμησαν στον ίδιο χώρο μια μεγάλη αίθουσα κινηματοθεάτρου με μεγάλη οθόνη, σκηνή και θεωρεία, την οποία ονόμασαν «ΑΠΟΛΛΩΝ» κι έμελε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση των Αρχανιωτών τις επόμενες δεκαετίες. Στον ίδιο χώρο αργότερα λειτούργησε ηλεκτρικός αλευρόμυλος και ηλεκτρικό ελαιοτριβείο, υπολείμματα του οποίου υπάρχουν σήμερα ως βιομηχανικά μουσειακά τεκμήρια μέσα στο χώρο, ο οποίος δεν θα μπορούσε παρά να διατηρήσει το όνομα της πρώτης χρήσης του, ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, φιλοδοξώντας να στεγάσει εδώ την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Είναι ένα κτήριο που ανήκει στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων, κατασκευάστηκε από χρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίστηκε το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ στον εξοπλισμό του, διαδικασία που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, ανέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης.

Στα 2.000 τ.μ που καταλαμβάνει θα μεταφερθεί και θα λειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Ν. Δουνδουλάκης». Στους χώρους συμπεριλαμβάνονται επίσης ένα μικρό συνεδριακό κέντρο 80 θέσεων, δύο εκθεσιακοί χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν κάθε μορφής εικαστική τέχνη ,ένα καφέ και ένα μικρό πωλητήριο.
Προορισμός του είναι να υπηρετήσει την Τέχνη και τον Πολιτισμό προβάλλοντας,παράγοντας,εισάγοντας,επενδύοντας,συνδέοντας,μοιράζοντας, επικοινωνώντας, εμψυχώνοντας, εκπαιδεύοντας.
Η ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΡΧΑΝΩΝ με ακλόνητη πίστη στη δύναμη της Μάθησης και της Τέχνης ,μα κυρίως των ανθρώπων που τις υπηρετούν θα ανοίξει τις πύλες της σε λίγους μήνες.

Το γραφείο μας έχει εκπονήσει τη Στατική Μελέτη του έργου. Την Αρχιτεκτονική Μελέτη εκπόνησαν οι Γιώργος και Γιάννης Αθανασόπουλος με τον Θανάση Χοχλιδάκη.
Πηγή : Γιώργος Χατζηστεργίου



Βιβλιογραφία-Πηγές:





Όνομα καταγραφέα*:  Μαρία Ξυλούρη, Γιώργος Χατζηστεργίου
Ημερομηνία καταγραφής**: 10-12-2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


Πηγή : Παλιά Ηλεκτρική Αρχανών

εγκαταστάσεις ελαιοτριβείου,
Πηγή : Παλιά Ηλεκτρική Αρχανών


Πηγή : Γιώργος Χατζηστεργίου

Πηγή φωτογραφικό αρχείο κου Γιώργου Χατζηστεργίου

Πηγή φωτογραφικό αρχείο κου Γιώργου Χατζηστεργίου

Πηγή φωτογραφικό αρχείο κου Γιώργου Χατζηστεργίου

Πηγή : Σαμίου Δ., Η εξαγορά των Ηλεκτρικών επιχειρήσεων από τη ΔΕΗ,
Αθήνα 1998, σελ. 169

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου