Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΕΒΊΖΟΥ

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα:     ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΕΒΊΖΟΥ

Είδος:     Βιοτεχνία
Αρχική Χρήση: Κλωστοϋφαντουργία/Μεταξουργία
Εξοπλισμός:   Σώζεται
Κατάσταση:   Επανάχρηση
Επανάχρηση:  Μουσείο
Περιοχή :   ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ
Πληροφορίες:   


Αλεβίζος Αστερίου (1833-1896)
Ένας ευπατρίδης ευεργέτης από τα Αμπελάκια
Ο Αλεβίζος Αστερίου γεννήθηκε στα Αμπελάκια το 1833.
Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε με τους άλλους δύο αδελφούς του (Γεώργιο και Ευθύμιο) και την αδελφή του (Ακρίβω) στην πόλη Μπουζάου (Buzău) της τότε Βλαχίας (βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου) όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας και τις ενοικιάσεις κτημάτων.
Μετά το 1887 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λάρισα όπου ασχολήθηκε με ενοικιάσεις κτημάτων και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Από τους κυριότερους συνεργάτες του την περίοδο αυτή αναφέρεται ο ιατρός, βουλευτής και μετέπειτα δήμαρχος της Λάρισας Αναστάσιος Ζαρμάνης.
Στις 4 Δεκεμβρίου 1891 συνέταξε τη διαθήκη του στον συμβολαιογράφο της Λάρισας Ανδρέα Ροδόπουλο
Η σύζυγός του όφειλε να καταθέσει το παραπάνω ποσό (εντός πενταετίας από τον θάνατό του) στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ώστε «διά των εισοδημάτων του ποσού τούτου να συντηρήται εργοστάσιο υφαντουργικόν εν Αμπελακίοις, κατά τον οργανισμόν του εν Αθήναις καταστήματος των απόρων γυναικών. Το εργοστάσιον τούτο θέλει φέρει επί του μετώπου την εξής επιγραφήν: «Εργοστάσιον απόρων γυναικών Αλεβίζου Αστερίου». Ως κατάστημα αυτού θέλει χρησιμεύσει η εν Αμπελακίοις τριώροφος οικία».
Ο Αστερίου απεβίωσε στη Λάρισα στις αρχές του 1896. Τρία χρόνια αργότερα (1899), η σύζυγός του Δέσποινα, κατέθεσε τις 2.000 λίρες στην ΕΤΕ και ενεργοποιήθηκε επισήμως το κληροδότημα.
Το εργοστάσιο ήταν φημισμένο για την άριστη ποιότητα των προϊόντων του ώστε του απονεμήθηκε δίπλωμα από την Οργανωτική Επιτροπή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1932.
(Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε σταμάτησε να λειτουργεί. Οι Αμπελακιώτες ισχυρίζονται κατα την περίοδο του πολέμου με την ελευση των Γερμανων το 1941.)
Πηγή : Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου, Προσωπογραφία της Λάρισας : Αλεβίζος Αστερίου (1833-1896), Ένας ευπατρίδης ευεργέτης από τα Αμπελάκια (Ο Αλεβίζος Αστερίου © Αρχείο Ευαγγέλου Ν. Καραμανέ), ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 24-09-2017

Σήμερα..
Από το 1998, ο χώρος προάγει τη συνέχεια του πολιτισμού στα Αμπελάκια καθώς στις εκθέσεις του ο επισκέπτης θα βρει εκθέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αμπελακίων αλλά και σύγχρονες δημιουργίες ντόπιων καλλιτεχνών.
Εκθέτει παραδοσιακά είδη της κληρονομιάς των Αμπελακίων.
Χρησιμοποιείται επίσης ως εκθεσιακός χώρο έργων ζωγραφικής και φωτογραφιών ντόπιων καλλιτεχνών – δημιουργών.

Τα εκθέματα του Κέντρου έχουν κατηγοριοποιηθεί στους τρείς ορόφους του:
Στο ισόγειο εκτίθενται αντικείμενα της υφαντουργικής παράδοσης των Αμπελακιωτών, φωτογραφίες της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Αμπελακίων του Τάκη Τλούπα, διαφορετικά σχέδια βιτρώ του Δρόσου Τζιότζια και αντίγραφο της χάρτας του Ρήγα Φερραίου (Βελεστινλή). Σημαντικό κομμάτι αποτελούν και τα αντίγραφα τοιχογραφιών από τα Αρχοντικά των εξεχόντων μελών του Συνεταιρισμού Γ. Σβάρτς, Ευθυμιάδη και Δημ. Σβάρτς.
Στον πρώτο όροφο λειτουργούν τα γραφεία του Συλλόγου και η βιβλιοθήκη με τα αρχεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων και του Κληροδοτήματος Αλεβίζου Αστερίου. Επίσης συγκεντρώνεται σταδιακά η πλούσια βιβλιογραφία των Αμπελακίων. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ορόφου προκαλεί θαυμασμό με τοιχογραφίες του τελευταίου μισού του 19ου αιώνα αλλά και με τις παραδοσιακές διακοσμήσεις από τον Θεόδωρο Γ. Τσιλίκη.
Στο δεύτερο όροφο εκτίθενται οι παραδοσιακοί αργαλειοί και άλλα εργαλεία ύφανσης που χρησιμοποιούνταν στο παλιό εργοστάσιο υφαντουργίας.

Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αμπελακίων. 
Έγινε το έτος 1997 και τα εγκαίνια στις 24-1-1998 οπότε και άρχισε η λειτουργία του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελακίων, αφού διαμορφώθηκαν και αξιοποιήθηκαν χώροι του παλιού εργοστασίου υφαντουργίας του Κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζου και συνχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Rizari One/Raphael της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορείς και ιδιωτικές εταιρείες. Στο δεύτερο όροφο εκτίθενται αργαλειοί και άλλα εργαλεία ύφανσης.

Βιβλιογραφία-Πηγές:
Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου, Προσωπογραφία της Λάρισας : Αλεβίζος Αστερίου (1833-1896), Ένας ευπατρίδης ευεργέτης από τα Αμπελάκια (Ο Αλεβίζος Αστερίου © Αρχείο Ευαγγέλου Ν. Καραμανέ), ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 24-09-2017


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ 



Όνομα καταγραφέα*:  Καλλιόπη Μπούσια
Ημερομηνία καταγραφής**: 22-10-2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

πλάγια όψη απο το στενό δρόμο προς το εργοστάσιο,
φωτογραφικό αρχείο κας Καλιόπης Μπούσια, 22-10-2018

πλάγια όψη απο το στενό δρόμο προς το εργοστάσιο,
φωτογραφικό αρχείο κας Καλιόπης Μπούσια, 22-10-2018
κεντρική θύρα εργοστασίου,
φωτογραφικό αρχείο κας Καλιόπης Μπούσια, 22-10-2018



φωτογραφικό αρχείο κας Καλιόπης Μπούσια, 22-10-2018

φωτογραφικό αρχείο κας Καλιόπης Μπούσια, 22-10-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου