Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Κλωστοϋφαντουργείο Ακρίδας Α.Ε


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:  Κλωστοϋφαντουργείο Ακρίδας Α.Ε
Είδος:     Βιοτεχνία
Αρχική Χρήση: Κλωστοϋφαντουργία/Μεταξουργία
Εξοπλισμός:   Σώζεται μερικώς
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή:  Σπερχειάδα, Φθιώτιδας
Η ΑΦΟΙ Δ. ΑΚΡΙΔΑ Α.Ε. είναι μια εταιρεία  με  μεγάλη διαδρομή, ισχυρή παρουσία και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
•          Ιδρύθηκε το 1953 από τους αδελφούς Αθανάσιο και Γεώργιο Ακρίδα με αντικείμενο  την επεξεργασία υφασμάτων, έχοντας τυπωτήριο, βαφείο και φινιριστήριο.
•          Το 1975 δημιούργησε σύγχρονο υφαντήριο με όλα τα συστήματα υποστήριξης και ξεκίνησε την παραγωγή υφασμάτων.
•          Το 1983  λειτούργησε το πρώτο κλωστήριο στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας ολοκληρώνοντας έτσι την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής και δίνοντας νέα πνοή σε μία επαρχιακή περιοχή.
•          Το 1987 κερδίζει από το Ε.Β.Ε.Α το βραβείο εξαγωγών, μία επιβράβευση για το μεγάλο όγκο εξαγωγών, που πραγματοποιεί.
•          Το 1990 δημιουργείται νέα μονάδα κλωστηρίου παραγωγής νημάτων πεννιέ.
•          Το 1995 τα προϊόντα της εταιρείας  διατίθενται πλέον με το εμπορικό σήμα Das. Ένα σήμα που θα ταυτιστεί με την ποιότητα. Παράλληλα, δημιουργείται το τμήμα σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων προκειμένου να παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και να σχεδιάζει προϊόντα που  ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
•          Το 2001 πιστοποιείται με το σύστημα ελέγχου ποιότητας ISO 9001 καθιερώνοντας μία σειρά διαδικασιών ελέγχου σε όλη την παραγωγική διαδικασία εξασφαλίζοντας τα υψηλά standards των προϊόντων Das.
•          Το 2002 στο διεθνή διαγωνισμό της ΟΕΟΑ  AΘΗΝΑ 2004 απέκτησε την άδεια για τη χρήση των Ολυμπιακών σημάτων στην κατηγορία των Λευκών Ειδών.
ΣΗΜΕΡΑ
Η ΑΦΟΙ Δ. ΑΚΡΙΔΑ Α.Ε. διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται η διοίκηση, το εμπορικό τμήμα, οι αποθήκες logistic και το σύγχρονο τμήμα σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων. Για την παραγωγή των προϊόντων συνεργάζεται με μεγάλα εργοστάσια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ασία. Τα έμπειρα στελέχη της εταιρείας θέτοντας υψηλά standards παρακολουθούν τις γραμμές παραγωγής και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που φέρουν τα σήματα της εταιρείας. Τα προϊόντα που παράγονται από την  εταιρεία είναι:
             
•          Τα λευκά είδη “Das home”, “Das kids”, “Greenwich Polo Club” & τα στρώματα “Das home”, τα οποία διατίθενται στην αγορά μέσω ενός ταχέως αναπτυσσόμενου δικτύου εταιρικών καταστημάτων, Shop in Shops & Corners, ενώ παράλληλα έχει παρουσία σε πλήθος καταστημάτων λευκών ειδών σε Ελλάδα & Κύπρο.  
•          Τα τεντόπανα “Das awning” τα οποία διατίθενται σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία μέσω δικτύου επιλεγμένων συνεργατών.
Παράλληλα ενισχύεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας με στόχο την ανάπτυξη ισχυρού δικτύου στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ακρίδας: Πέφτει αυλαία μετά από 35 χρόνια λειτουργίας του στην Σπερχειάδα
Θέμα ημερών είναι το κλείσιμο του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας «Αφοί Ακρίδα» που βρίσκεται στην Σπερχειάδα, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,
έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του συνόλου των μηχανημάτων
του εργοστασίου σε αντίστοιχη τουρκική εταιρία που θα μεταφέρει τα μηχανήματα στο Μπαχρέιν, στήνοντας εργοστάσιο στην χώρα της Ασίας.
Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγα
χρόνια και έχουν να κάνουν με το συνολικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας της αθρόας εισαγωγής από χώρες της Ασίας με χαμηλό-
τερο κόστος. Από τα 200 άτομα μάλιστα που απασχολούσε το εργοστάσιο μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν έχουν παραμείνει περισσότερα από 30, καθώς το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούνταν συνεχείς απολύσεις προσωπικού....
Ήδη στους εναπομείναντες εργαζομένους έχει γίνει γνωστό πως, από σήμερα θα ξεκινήσουν σταδιακές απολύσεις εργαζομένων. Μάλιστα, η επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει το προηγούμενο διάστημα, είχε προχωρήσει στην τακτική της ελαστικής μορφής εργασίας, απασχολώντας τους εργαζόμενους για τέσσερις ώρες την ημέρα. Το κλείσιμο του εργοστασίου έρχεται να επιβαρύνει την ήδη αυξημένη ανεργία στην περιοχή και ν’ αφήσει στο δρόμο μια σειρά εργαζομένων. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα πρέπει να σημειώσουμε, λειτουργεί στην πόλη της
Σπερχειάδας από το τέλος της δεκαετίας του ’70 και αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Φθιώτιδας.
Τόσο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ακρίδας» που θα απολυθούν το επόμενο διάστημα, όσο και αυτοί που έχουν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν γίνει αποδέκτες των ευνοϊκών ρυθμίσεων και διατάξεων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάσημα από τις κυβερνήσεις και αφορούν τους εργαζομένους σε κλωστοϋφαντουργία, καθώς δεν έχουν οργανωμένο σωματείο και
συνδικαλιστική κάλυψη. Τέλος, να αναφέρουμε πως η χθεσινή φωτιά που ξέσπασε σε χώρο του εργοστασίου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η εκδήλωση τέτοιων πυρκαγιών θεωρείται κάτι συνηθισμένο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών που χρησιμοποιούνται και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται

Δ. Ακρίδας: Πώς από παραγωγοί γίναμε έμποροι!
Το πώς και το γιατί μια παραδοσιακή κλωστοϋφαντουργική εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή και στράφηκε στο εμπόριο. Τα λάθη και οι παραλείψεις της Πολιτείας. Μιλά ο CEO της εταιρείας κ. Δημήτρης Ακρίδας
Βιβλιογραφία-Πηγές:

Όνομα καταγραφέα*: Κωνσταντίνος Φασουράκης
Ημερομηνία καταγραφής**: 18/08/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς



φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 25/10/2017

φωτο: Google maps

                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου