Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Βιομηχανικός Περίπατος στη Νέα Ιωνία (video)




Ξενάγηση στη Βιομηχανική ζώνη της Νέας Ιωνίας από την αρχαιολόγο (Α΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων) και συγγραφέα Όλγα Δακουρά Βογιατζόγλου.

Η ξενάγηση οργανώθηκε από την ομάδα Βι.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) και την ομάδα Βιομηχανικής Αρχαιολογίας

Σκοπός της Ομάδας είναι η καταγραφή των βιομηχανικών καταλοίπων της χώρας. Η αποδελτίωση που κάνουμε είναι κι αυτή ένα σημαντικό κομμάτι της διάσωσης των μνημείων του βιομηχανικού πολιτισμού. Μέσα από την έρευνα, τη δημιουργία δελτίων απογραφής που περιέχουν στοιχεία, αρχεία, φωτογραφίες, μελέτες και άλλες πληροφορίες για την καλύτερη διαμόρφωση της γνώσης σχετικά με το βιομηχανικό "θραύσμα". Επομένως ακόμα και όταν αποφασίζεται να μη διατηρηθεί το κτήριο, το μηχάνημα, το άυλο κατάλοιπο, ή ακόμη και όταν καταστραφεί από την αδιαφορία, να διατηρείται η κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με αυτό.

Στην Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. υποκινούμεθα αυτοβούλως και εθελοντικά, γι΄ αυτό ζητάμε και τη δική σας συνδρομή! Είναι σημαντικό ο κάθε ένας από εμάς να ευαισθητοποιηθεί για τη βιομηχανική κληρονομιά του τόπου του, έτσι ώστε μέσα από αυτή την ευαισθητοποίηση να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική μας ιστορία και εν τέλει να αντιληφθούμε την ανάγκη διατήρησης και αξιοποίησης των βιομηχανικών συνόλων και μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου