Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μύλος Ματσόπουλου (Μύλος του Αγαθοκλή)

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Μύλος Ματσόπουλου (Μύλος του Αγαθοκλή)
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Αλευρόμυλος
Εξοπλισμός:   Σώζεται
Κατάσταση:   Επανάχρηση
Επανάχρηση:  Πολιτιστική χρήση
Περιοχή: Δήμος Τρικκαίων
Πληροφορίες:
        Η πρώτη βιομηχανική επένδυση στα Τρίκαλα αφορούσε το βασικό είδος διατροφής, το αλεύρι. Το 1884 οι αδελφοί Αγαθοκλή από τη Ζαγορά Πηλίου ανήγειραν στην περιοχή Αληκαρά υδρόμυλο, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1885, υπό την διεύθυνση του Αριστείδη Αγαθοκλή.
       Μετά το 1901 τη διεύθυνση του μύλου αναλαμβάνει ο Γιώργος Αγαθοκλής. Το 1903 η φίρμα εμφανίζεται ως Αγαθοκλής και Σία. Συνέταιρος είναι ο Δημήτριος Ματσόπουλος, ηπειρώτικης καταγωγής, εγκατεστημένος στα Τρίκαλα μετά την απελευθέρωση.    Κατά την περίοδο του  συνεταιρισμού αυτού ο μύλος δυνάμεως 30 ίππων, κινείται δια ύδατος και ατμού. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους εικάζεται ότι ο συνεταιρισμός Γ. Αγαθοκλή και Δ. Ματσόπουλου διαλύθηκε.   
        Το 1919 η φίρμα εμφανίζεται ως Μ. Γ, Αγαθοκλής και Σία.   Συνέταιροι είναι οι Ιωάννης Γαλάνης, Δ. Πατσουρίδης και Δ. Χιωτέλης. Τη διεύθυνση του μύλου έχει ο Ι. Γαλάνης ο οποίος το 1928 προβαίνει σε ριζική ανακαίνιση του μύλου. Η επένδυση όμως αυτή, λόγω μεγάλου συναγωνισμού με τους μύλους του Βόλου, δεν αποδίδει, η εταιρεία πτωχεύει και ο Γαλάνης αυτοκτονεί.
         Κατά την δεκαετία του 1930 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 14 τόνους ημερησίως. Την περίοδο αυτή την εκμετάλλευση του μύλου έχει η οικογένεια Ματσοπούλου. Το 1941 ο Ιωάννης Ματσόπουλος αγοράζει από την Κτηματική Τράπεζα το μύλο αντί 2.100.000 δρχ. Στη δεκαετία του 1950 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 36 τόνους το 24ωρο. Την περίοδο αυτή εργάζονται στο μύλο 15 άτομα με ημερομίσθιο 35 δραχμές. Το 1972 ο Ματσόπουλος νοικιάζει τον μύλο αντί 15.000 μηνιαίως στην εταιρεία Κατσιάκου. Ο μύλος λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Κατσιάκου ως το 1984, οπότε και κλείνει.
          Το 1977,  λίγο πριν από το θάνατό του ο Ιωάννης Ματσόπουλος δωρίζει τον μύλο στον Δήμο Τρικκαίων.
          Το κτιριακό συγκρότημα του κυλινδρόμυλου αποτελεί στο σύνολό του, το μοναδικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής μιας τυπολογίας κτηρίων κυλινδρόμυλων, που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα και διατηρήθηκς μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα. Το συγκεκριμένο κτίσμα του κυλινδρόμυλου κτίστηκε στα 1884 και παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1980.
Κατά τη χρονική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη θεσσαλία, γίνονται τα πρώτα βήματα βιομηχανοποίησης της αγροτικής παραγωγής με αντιπροσωπευτικό δείγμα, αξιόλογο λειτουργικά, κατασκευαστικά και μκορφολογικά το υπο μελέτη κτήριο.
          Το κτήριο του κυλινδρόμυλου είναι τετραώροφο, ορθογωνικής κάτοψης, περιβαλλόμενο από κτήρια συνοδείας μονώροφα ή διώροφα, απαραίτητα για τη λειτουργία του και που αποτελούν μεταγενέστερςε κατασκευές.
          Το σύνολο των κτισμάτων βρίσκεται μέσα σε δημοτικό πάρκο που διασχίζεται από ποτάμι, συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων.

Βιβλιογραφία-Πηγές:

Όνομα καταγραφέα*: Μαριλένα Βακαλοπούλου
Ημερομηνία καταγραφής**: 25/6/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς






























































Πηγή φωτο: http://ergotexniki.blogspot.com/2014/06/blog-post_2026.html

Πηγή φωτο: http://ergotexniki.blogspot.com/2014/06/blog-post_2026.html

Πηγή φωτο: http://ergotexniki.blogspot.com/2014/06/blog-post_2026.html

Πηγή φωτο: http://ergotexniki.blogspot.com/2014/06/blog-post_2026.html

Πηγή φωτο: http://ergotexniki.blogspot.com/2014/06/blog-post_2026.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου