Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα:   ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Είδος:     Εγκαταστάσεις έρευνας
Αρχική Χρήση: Ερευνητικό εργαστήριο 
Εξοπλισμός:   Σώζεται μερικώς
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: ΑΓΡΙΝΙΟ
Πληροφορίες:
Βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ηρακλείτου με την εθνική οδό Αγρινίου-Αντιρρίου, νοτιοδυτικά της πόλης και εκτός των ορίων του Σχεδίου του 1929. Ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου, αποτέλεσε περιφερειακό ερευνητικό τμήμα του Καπνολογικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, με έδρα τη Δράμα. Το συγκρότημα κτίστηκε το 1937 και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ζωίδη ο οποίος σχεδίασε και το κτιριακό συγκρότημα του Καπνολογικού Ινστιτούτου στη Δράμα. Αποτελείται από 8 ξηραντήρια καπνών Αμερικάνικου τύπου (Virginia, Berley), κτήριο αποθήκευσης και επεξεργασίας, υπόστεγο (Κυρίως για αρμάθιασμα καπνού), κτήριο γραφείων και κατοικία φύλακα.

=====================================================
Οι ίδιοι όμως αυτοί διαμαρτυρόμενοι για τη τύχη του προηγούμενου νεότερου μνημείου δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για κάποιο άλλο πολύ σημαντικότερο συγκρότημα κτισμάτων. Στη θέση «αερογέφυρα», κάτω στη συνοικία «Ντούτσαγα» με επαφή στην Εθνική Οδό Αντιρρίου –Αγρινίου –Ιωαννίνων, υπάρχουν οι πάλαι ποτέ εγκαταστάσεις του ΕΟΚ, Εθνικού Οργανισμού Καπνού.
Εκεί για δεκαετίες γίνονταν πειραματικές καλλιέργειες, δοκιμές λιπασμάτων, εκπαίδευση. Γεωπόνοι, τεχνολόγοι γεωπονίας, γεωργοτεχνίτες, αγρότες πέρασαν από εκεί. Υπάρχουν φούρνοι με ξύλα γαλλικού ρυθμού, εποχής του μεσοπολέμου, ξηραντήρια καπνού που τώρα βρίσκονται ερειπωμένα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού καταργήθηκε και τώρα εκεί υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος, ο γεωπόνος κ. Τζάνης ο οποίος μάλιστα σε λίγες μέρες συνταξιοδοτείται . Το τι θα γίνει, ποια τύχη θα έχει το μοναδικό αυτό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας είναι άγνωστο.
Στη Καβάλα πάντως κάτι ανάλογο έχει αξιοποιηθεί ως Μουσείο Καπνοκαλλιέργειας.

=========================================================
Με ψήφισμα που συνυπογράφουν η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Ένωση Αγρινίου, διαπιστώνοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές υποβαθμίζουν τα ερευνητικά ινστιτούτα στην Περιφέρεια Δ.Ε., η δε Αιτωλοακαρνανία δεν περιλαμβάνεται καν στο σχεδιασμό, παρεμβαίνει ζητώντας ουσιαστικά την επαναλειτουργία του καταργηθέντος Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, ως ένα Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και κυρίως στην ελιά και τα εσπεριδοειδή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς αφού ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας και τον δήμαρχο Αγρινίου για την ένθερμη υποστήριξη και συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία, δήλωσε:

Βιβλιογραφία-Πηγές:




Όνομα καταγραφέα*: Ηρακλής Φασουράκης
Ημερομηνία καταγραφής**: 29-06-2016
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

 
τοπογραφικό, πηγή: 

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

φωτο Ηρ.Φασουράκης 29-06-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου