Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Μ.ΒΡΕΤΤΟΣ / Α.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Δ.ΖΩΡΟΤΙΑΔΗΣ / Ι.ΠΑΠΑΔΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Μ.ΒΡΕΤΤΟΣ / Α.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Δ.ΖΩΡΟΤΙΑΔΗΣ / Ι.ΠΑΠΑΔΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ
Είδος:     Βιοτεχνία
Αρχική Χρήση: Οινοποιία/Ποτοποιία/Ζυθοποιία
Εξοπλισμός:   Σώζεται
Κατάσταση:   Σε λειτουργία
Επανάχρηση:  Τουριστική Χρήση
Περιοχή: ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Πληροφορίες:
O επισκέπτης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σίγουρα δεν θα προσπεράσει αδιάφορα τα εκατοντάδες πολύχρωμα μπουκάλια που στολίζουν τους τοίχους του ιστορικού ποτοπωλείου «Βρεττός» του παλαιότερου αποστακτηρίου της Αθήνας, που λειτούργησε για πρώτη φορά, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτηρίου της οδού Κυδαθηναίων, στην Πλάκα το 1909.

Ο ιδρυτής του, Μιχαήλ Βρεττός, ξεκίνησε παράγοντας εκεί ούζο, μπράντι ,τσέρι, πίπερμαν, μαστίχα και κίτρο, τηρώντας πιστά τις πατροπαράδοτες σμυρναϊκές συνταγές.
Όταν πια η φήμη του μαγαζιού ξεπέρασε τα όρια της περιοχής, ο κ. Βρεττός μετέφερε το αποστακτήριο του στην Καλλιθέα και το μαγαζί συνέχισε να λειτουργεί ως πρατήριο, κάβα και δοκιμαστήριο ποτών. Το κράτησε περίπου 60 χρόνια κι επειδή δε είχε διάδοχο ώστε να το μεταβιβάσει, το πούλησε στον Άγγελο Αναστασιάδη και τον Δημήτρη Ζωροτιάδη. Αυτοί με τη σειρά τους το λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο για 37 χρόνια.

Σήμερα ο Ο κ. Ιωάννης Παπαδονικολάκης έχει την τιμή να είναι ο τρίτος ιδιοκτήτης του ιστορικού ποτοπωλείου «Βρεττός». Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στο παλιό εργαστήρι ποτοποιίας του Μιχαήλ Βρεττού κι ας έχει ήδη συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

«Το πρώτο αποστακτήριο ήταν πίσω από τον τοίχο μας και εδώ έχουμε και το πρώτο μας αποστακτήριο. Υπάρχει ένας νόμος εδώ και 50 χρόνια που απαγορεύει αποστακτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα έχουμε τεράστια παραγωγή με αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κτήριο να γίνει η παραγωγή. Στο Κορωπί γίνεται η παραγωγή των λικέρ και τα ούζα και το ρακόμελο γίνεται στην Οινοπνευματοποιία «Γάτσιος» στην Άρτα. Το τσίπουρό μας είναι από μοσχάτο Αλεξανδρείας, το ούζο μας είναι από ζαχαρότευτλο έχει μέσα λικέρ μαστίχα, το γλυκάνισο»

Βιβλιογραφία-Πηγές:



Όνομα καταγραφέα*: Ηρακλής Φασουράκης
Ημερομηνία καταγραφής**: 19-01-2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς
  
Μιχ.Βρεττος,
Πηγή : http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/22/vretos-min_n_10546912.html




ο πρωτος αποστακτήρας
Πηγ¨η φωτο Ηρ.Φασουράκης 19-01-2018
τα βαρέλια του πρώτου ποτοπποιίου του 1909, πηγή φωτο Ηρ.Φασουράκης 19-01-2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου