Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Φανοί λιμένος Χίου

 

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.

Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα: Φανοί λιμένος Χίου

Είδος: Υποδομές

Αρχική Χρήση: Φάροι

Εξοπλισμός: Δεν σώζεται

Κατάσταση: Ερειπωμένος

Επανάχρηση:-

Περιοχή: Χίος (πόλη, λιμάνι)

Πληροφορίες:

Στα 1420 ο περιηγητής Cristoforo Buondelmondi σημειώνει στο χάρτη της Χίου που σχεδίασε, την ύπαρξη δυο φάρων στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, που είχαν και αμυντική χρήση αφού με την ανάρτηση μιας αλυσίδας ήταν δυνατό το κλείσιμο του στομίου του λιμανιού. Ο νότιος φάρος ήταν ένας πυραμιδοειδής οβελίσκος ονομαζόμενος “Aguglia”, “Diamante” ή πίλιαστρο (από τους Χιώτες, επειδή έμοιαζε με τις κολώνες που συγκρατούν τα υλικά σκίασης των μαγγανοπήγαδων). Σωζόταν μισοβυθισμένος μέχρι την κατασκευή του νέου λιμανιού, στα 1895, όταν κατεδαφίστηκε με δυσκολία από την "Εταιρεία Λιμένος και Προκυμαίων Χίου" των Ν. Παντελίδη-Κ. Ηλιάσκου, που ανέλαβε την κατασκευή. Σύμφωνα με τη περιγραφή του αρχιμηχανικού της εταιρείας Θεόδωρου Κορέσιου, ο φάρος της Aguglia ήταν “Όλως χειροποίητος μετά θαυμαστής στερεότητος και τέχνης εκτισμένος, εφ'ου της κεφαλής εσελάγιζεν από των χρόνων ήδη των Γενουατών ο δεικνύων την είσοδο του χιακού λιμένος φανός. Ο φάρος ούτος, όστις ήτο ελάχιστα βεβλαμμένος την κορυφήν, υψούτο 13,70 μ. Υπερ την επιφάνειαν της θαλάσσης, η δε βάσις αυτού είχε έκτασιν 56 και 1/4 μ. Τετρ. Το σχήμα αυτού ουδόλως ωμοίαζε προς το σύνηθες σχήμα των φάρων της συγχρόνου εποχής, διότι μέχρι μεν τριών μέτρων ύψους από της ισάλου ήτο τετράγωνος, από τούτου μέχρις 11,70 μ. Ύψους πυραμοειδής, επί δε της πεπλατυσμένης κορυφής της πυραμίδος επεκάθητο πυργίσκος τετράγωνος υψους μέτρων δυο, εν ω ετοποθετείτο ο φανός. Μέχρι του 1861, εφ' εκάτερου των εις το στόμιον του λιμένος οικοδομημάτων ηνάπτετο φανός λευκού χρώματος, ορατοί εν ευδία μεν από δυο ή τριών μιλίων, εν καιρώ δε σκότους και τρικιμίας σχεδόν ουδέ εκ του πλησίον”.

Ο βόρειος φάρος βρισκόταν σε μια νησίδα, η οποία είχε συνδεθεί με την ξηρά με λιμενοβραχίονα, ήταν ένας πύργος στον οποίο διέμενε ο Capitano de Porto (“λιμενάρχης”) στην κορυφή του οποίου ήταν τοποθετημένος ο φάρος. Ονομαζόταν Porporella ίσως από το πορφυρό χρώμα των λίθων με τους οποίους ήταν κατασκευασμένος (από το πορφυρός). Μετά την Οθωμανική κατάκτηση (1566) ο πύργος της Πορπορέλας μετατράπηκε στο μικρό οχυρό “Μπούρτζι”. Το 1864 αναφέρεται η λειτουργία φανού, επί του οχυρού που αποτελούνταν από δυο ερυθρά φώτα πάνω σε ιστό, χωρίς να μνημονεύεται η ύπαρξη φαρόσπιτου. Σήμερα υπάρχει ερειπωμένο ένα φαρόσπιτο επί του οχυρού, που πιθανόν να κατασκευάστηκε εκείνο το έτος και να επισκευάστηκε μετά το σεισμό του 1881. Αποτελείται από το χώρο διαμονής των φαροφυλάκων και μιας αποθήκης. 

Με την κατασκευή του νέου λιμανιού, κατασκευάστηκαν και δυο φανοί στο στόμιο του. Αποτελούνταν από το κτίσμα διαμονής των δυο φαροφυλάκων και τον ιστό που ήταν αναρτημένος ο φανός που ανεβοκατέβαινε με συρματόσχοινο και μια τροχαλία. Κατά τις βελτιωτικές εργασίες στους λιμενοβραχίονες του λιμανιού, το 1971, κατεδαφίστηκαν οι παλιοί φανοί, προεκτάθηκε ο βόρειος λιμενοβραχίονας και μετατοπίστηκε ο νότιος προς ανατολάς.


Βιβλιογραφία-Πηγές:

Μίτσης Νίκος: Χίος, το λιμάνι της πόλης και τα άλλα αγκυροβόλια του Νομού, Β Έκδοση, Λιμενικό ταμείο Χίου και Εκδόσεις Άλφα-Πι, Χίος 2008. 

Γεωργίου Φ. Παπαδόπουλου "Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις Ελληνικές θάλασσες" Εκδόσεις "Ωκεανίδα" Αθήνα 2015.



Όνομα καταγραφέα*: Βαγγέλης Χαρίτος

Ημερομηνία καταγραφής**: 2-12-2020

* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.

**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.

***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.

Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


Γκραβούρα που εικονίζει την πόλη στα Γενουάτικα χρόνια. Στον κόκκινο κύκλο η Aguglia στον πράσινο ο φάρος της Πορπορέλας. (travelgues.gr)

Το λιμάνι της Χίου στην τουρκοκρατία. Διακρίνεται στα δεξιά ο φάρος Aguglia και στο βάθος αριστερότερα το Μπούρτζι.  (travelgues.gr)

Στο μέσον το Μπούρτζι και ο φάρος του στα 1885.(travelgues.gr)

Ο οικίσκος του φανού του βόρειου Λιμενοβραχίονα. Διακρίνεται η μεταλλική στήλη ανάρτησης του φανού. Το κτίσμα έχει κατεδαφιστεί.φωτό: Π Παπαχατζηδάκης (πηγή Ν. Μίτση το λιμάνι της Χίου)

Βόρειος Λιμενοβραχίονας. Διακρίνεται στο βάθος ο φαρος της Πορπορέλας. Διακρίνεται και η μεταλλική στήλη. (Πηγή: Ν. Μίτσης, το λιμάνι της Χίου)

Ο νότιος λιμενοβραχίονας που έχει αλλάξει σήμερα μορφή. Διακρίνεται ο οικίσκος του φανού που σήμερα δεν υπάρχει. (αρχείο Χαβιαρα-πηγή: Ν, Μίτση το λιμάνι της Χίου)

Άποψη του φανού στο Μπούρτζι. (Ημερομηνία Λήψης: 9-6-2013)

Άποψη από το εσωτερικό.( 9-6-2013)

Άποψη από το εσωτερικό του φανού (9-6-2013)

Κεραμίδα της στέγης από τα Κεραμεία Αλατίνι (9-6-2013)

Τα ζευκτά της στέγης. (9-6-2013)



Θέση του φάρου στο Μπούρτζι.



Θέση του κατεδαφισμένου σήμερα βόρειου φανού εισόδου της Εταιρείας Λιμένος και Προκυμαίων.



Κατά προσέγγιση το σημείο που βρισκόταν ο νότιος φανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου