Πληροφορίες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Φάρος Σαπιέντζας


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Φάρος Σαπιένζας
Είδος: Υποδομές
Αρχική Χρήση: Φάρος
Εξοπλισμός: Σώζεται (το οπτικό στο ναυτικό μουσείο στον Πειραιά)
Κατάσταση: Εγκαταλελειμμένος
Επανάχρηση: -
Περιοχή: Νησίδα Σαπιέντζα, Μεσσηνιακές Οινούσσες
Πληροφορίες:
Ο φάρος βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών και συγκεκριμένα στο δεύτερο σε μέγεθος νησί, τη Σαπιένζα (η ονομασία προέρχεται από τη φράση Navigare con sapienze ταξίδευε με σύνεση, λόγω των υφάλων της θάλασσας της περιοχής). Υπάρχει η άποψη ότι κατασκευάστηκε από Άγγλους τεχνικούς, ύστερα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας το 1885 (1η Σεπτεμβρίου) με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά λεπτό και φωτοβολία 25 ναυτικά μίλια. Χαρακτηρίστηκε ως καταδιοπτρικός Α' τάξεως και θεωρούταν ένας από τους ισχυρότερους φάρους της χώρας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1944 επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, Το 1986 έγινε αυτόματος και μετατράπη σε ηλιακό με χαρακτηριστικό τρεις λευκές αναλαμπές ανά 20 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 20 ναυτικά μίλια.
Το κτίσμα είναι λιθόκτιστο, ένα από τα ομορφότερα του ελληνικού δικτύου, με χαρακτηριστικό τις ακανόνιστες πέτρες της τοιχοποιίας τους λαξευτούς γωνιόλιθους και τα ελλειπτικά τόξα των ανοιγμάτων. Ιδιαίτερο γνώρισμα αποτελεί η μορφή της πρόσοψης, όπου το κεντρικό τμήμα της παρουσιάζει υποχώρηση σε σχέση με τα άκρα. Η οικία είναι ισόγεια, αποτελούμενη από δυο διαδρόμους, 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα και αποθήκη επιφάνειας 210 τετραγωνικών μέτρων. Για ύδρευση χρησιμοποιείται υπόγεια δεξαμενή. Ο πύργος, εξωτερικά οκταγωνικός, εσωτερικά κυκλικός, έχει εσωτερική διάμετρο 3 μέτρα και ύψος 9,5 και εστιακό ύψος (ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας) 116μ. Ο εξώστης του πύργου στηρίζεται σε φουρούσια ενώ λίθινο είναι και το στηθαίο του. Πλησίον του φάρου υπάρχουν λιθόκτιστοι οικίσκοι που στεγάζουν το φούρνο και το W.C
Ο αρχικός περιστροφικός μηχανισμός βρίσκεται στο φάρο, ενώ το οπτικό του έχει μεταφερθεί και εκτίθεται στο ναυτικό μουσείο στον Πειραιά (Φρεαττύδα).
.Επάνδρωση 1915: Ένας επιστάτης Α' τάξεως και φαροφύλακες: ένας α τάξεως ένας β τάξεως και 2 γ τάξεως.  
Ο φάρος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση λόγω της εγκατάλειψης, ενώ σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πύργος, αφού έχουν καταρρεύσει τμήματα του στηθαίου του εξώστη.


Βιβλιογραφία-Πηγές:
Παπαδόπουλου Γιώργου, Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις Ελληνικές Θάλασσες Εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 2015



Όνομα καταγραφέα*: Βαγγέλης Χαρίτος
Ημερομηνία καταγραφής**: 15-7-2020
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

Οι αξιωματικοί του πλοίου ανεφοδιασμού των φάρων φωτογραφίζονται με τους φαροφύλακες και τις οικογένειές τους (Αργολική αρχειακή βιβλιοθήκη )

Ο φάρος από τα βόρεια (faroi.com)

Ο φάρος από τα ανατολικά (faroi.com)

Το οπτικό του φάρου που βρίσκεται στο ναυτικό μουσείο Πειραιά (πηγή: www.2steps.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου