Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:    SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Παραγωγή Τηλεπικοινωνιακού / Ηλεκτρολογικού υλικού
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Δεν διασώζεται
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πληροφορίες:
Λίγες ημέρες πριν από την 1η Δεκεμβρίου 1997, όλοι οι εργαζόμενοι της Siemens έλαβαν μια πρόσκληση από τη διοίκηση που έγραφε: «Ορεξη για το μέλλον». Η πρόσκληση, καλούσε όλο το προσωπικό του ομίλου στην Ελλάδα στα γραφεία και τις μονάδες παραγωγής προκειμένου να εορτασθούν τα 150 χρόνια ύπαρξης της Siemens.
Και η ελληνική Siemens δεν είχε λόγο να μείνει εκτός του εορτασμού.
Η ίδια είχε κλείσει πλέον 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ το πιο σημαντικό ήταν ότι, λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία θα υπέγραφε τη μεγαλύτερη συμφωνία της στην Ελλάδα με τον ΟΤΕ, ύψους 158 δισ. δρχ. -κάτι λιγότερο από μισό δισ. δολ. Και στο πλαίσιο του εορτασμού, στο forum των κεντρικών γραφείων της Siemens προβαλλόταν η ταινία «Fantasy for a New Age (Φαντασία για μια Νέα Εποχή)» που συνιστούσε τη διαδρομή των 150 χρόνων της Siemens στην παγκόσμια αγορά.
Χρειάστηκαν ωστόσο 8 χρόνια προτού η «φαντασία» δώσει την θέση της στην «αγωνία» και τον «σκεπτικισμό». Η εταιρεία που ζητούσε από τους υπαλλήλους της να κρατήσουν την «όρεξή» τους, τώρα τους ζητά να κρατήσουν την... ανάσα τους σε ό,τι αφορά το μέλλον.
Πρώτο θύμα αυτής της ιστορίας πιθανόν να είναι η Siemens Εταιρικές Επικοινωνίες (πρώην Siemens Τηλεβιομηχανική) το εργοστάσιο της οποίας έχει αποφασιστεί να κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου. Περίπου 230 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο, αν τελικά δεν υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος τρίτος επενδυτής.
Αλλά και οι εργαζόμενοι στη Siemens Ηellas δεν αισθάνονται καλά. Οι περικοπές που αναγγέλθηκαν για περίπου 17.000 θέσεις εργασίας στο τέλος Ιουλίου, αφορά και τους ίδιους. Σύντομα θα πρέπει ν' αποφασιστεί ποιες θέσεις εργασίας από την Ελλάδα θα περιληφθούν στο σχέδιο, προκειμένου να εξοικονομηθούν από την εταιρεία 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Περίπου 11.000 θέσεις εργασίας αφορούν την Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου οι μισές σε χώρες εκτός Γερμανίας.
Η Siemens Hellas πλέον δεν αποτελεί το «χαϊδεμένο παιδί» της γερμανικής εταιρείας. Οι αυξημένες αρμοδιότητές της μετά το 2005 -και αφού τελείωσαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ- άρχισαν ν' αποψιλώνονται. Η εταιρεία που μέχρι πριν έβλεπε τα Βαλκάνια και άλλες χώρες όπου είχε επενδύσει κυρίως ο ΟΤΕ, άρχισε να εστιάζεται διαρκώς στην εγχώρια αγορά.
Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η έλευση της διακυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία περιέκοψε σε σημαντικό βαθμό τις προμήθειες που απολάμβανε η εταιρεία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και η καταιγίδα αρνητικών δημοσιευμάτων που υπήρξε μέσα στο 2008, τόσο στην ελληνικό, όσο και στον γερμανικό τύπο, έφεραν τελικά την εταιρεία στην αγκαλιά της ισπανικής Siemens. Πλέον οι επαφές των στελεχών της ελληνικής Siemens με τη διοίκηση στο Μόναχο θα γίνονταν μέσω Μαδρίτης.
Αλλά και αυτή η αναδιοργάνωση να μην είχε συμβεί, είναι εμφανές ότι η ελληνική Siemens πολύ λίγα είχε να πει με τη νέα διοίκηση της μητρικής. Η πληθωρική παρουσία του κ. Μ. Χριστοφοράκου, με διασυνδέσεις στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο, είχε αντικατασταθεί από τον τεχνοκράτη και υπάλληλο καριέρας κ. Ρ. Φίσερ. Ο τελευταίος θα ασκούσε καθήκοντα προσωρινού διευθύνοντα συμβούλου, αφού σε λίγες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στην Siemens Ηellas.
Τα έσοδα της Siemens στην Ελλάδα σήμερα πέφτουν δραστικά, ενώ το χειρότερο είναι ότι η εταιρεία έχει να δει παραγγελίες εδώ και πολλούς μήνες. Το έργο για το κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών έχει καταπέσει, ενώ δεκάδες άλλες συμβάσεις έχουν μπει στον πάγο.
Τελικά η «όρεξη για το μέλλον» ίσχυσε για περίπου μια 7ετία, περίοδος όχι μικρή για ορισμένους ν' αλλάξουν κοινωνικό status.
Αριθμοι
1847
Ιδρυση της βιοτεχνίας Telegraph Bau-Anstalt Siemens & Halke, προγόνου της Siemens ΑG.
1900
Πρώτη αντιπροσώπευση της Siemens στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Ζαχαρίου & ΣΙΑ ΕΠΕ.
1931
Με κεφάλαια της Siemens ιδρύεται η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία.
1938
Η θυγατρική της Siemens, Osram, αναλαμβάνει το 99,9% του Ελληνικού Εργοστασίου Λαμπτήρων Α. Ε., η οποία αποτελεί τον πρόγονο της Osram Ηellas.
1939
Ιδρυση της Siemens Ελληνικής Ηλεκτροτεχνικής Α. Ε. στην Ελλάδα, γνωστής σήμερα ως Siemens Α. Ε.
1949
Η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία μεταβιβάζεται στο Δημόσιο με αποζημίωση των μετόχων της και μετονομάζεται σε ΟΤΕ.
1964
Ιδρυση της Siemens Τηλεβιομηχανικής (Θεσσ/νίκη) με μετόχους τη Siemens & Haske AG (70%) και την Εθνική Τράπεζα (30%).
1966
Δημιουργείται η Siemens AG, με τη συνένωση τριών επιχειρήσεων διαφορετικών Siemens.
1970
Εξαγορά των εργοστασίων ηλεκτρολογικού υλικού εσωτερικών εγκαταστάσεων ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ από Siemens AG (72%) και ΕΤΕΒΑ (28%).
1976
Η Siemens Hellas και η Bosch-Siemens Hausegate GmbH αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Πίτσος Α. Ε.
1997
Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων 5ετούς διάρκειας της Siemens Hellas με τον ΟΤΕ, ύψους 158 δισ. δρχ. (493 εκατ. δολ.). Παράλληλα αναλαμβάνει συμβάσεις προμήθειας τροχαίου υλικού για ΟΣΕ και ΗΛΠΑΠ αξίας 110 δισ. δρχ. (345 εκατ. δολ.).
1999
Υπογράφονται οι πρώτες συμφωνίες στη Ρουμανία (Romtelecom) και την Αρμενία (Armentel) για έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών (133 εκατ. ευρώ).
2001
Στην πανηγυρική εκδήλωση εορτασμού της Siemens για τα 100 χρόνια στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, παρευρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χάινριχ βον Πίρερ.
5/2003
Η αμερικανική εταιρεία Saic με υπεργολάβο τη Siemens υπογράφει συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο ύψους 253 εκατ. ευρώ για την ανάληψη του έργου της ασφάλειας των Αγώνων 2004.
6/2006
Το τμήμα Επικοινωνιών της Siemens AG συγχωνεύεται (50 - 50) με τη μονάδα τηλεπικοινωνιακού υλικού της Nokia και μετονομάζεται σε Nokia Siemens Networks (ΝSΝ).
11/2006
Επιδρομή της Εισαγγελίας του Μονάχου στα κεντρικά γραφεία της Siemens AG.
9/2008
H Siemens ανακοινώνει ότι το εργοστάσιο στη Θεσσ/νίκη θα κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου.


Βιβλιογραφία-Πηγές:


Θεσσαλονίκη: Πορεία για το «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Siemens, Ναυτεμπορική, 29-09-2008

Κλείνει το εργοστάσιο της «Ζίμενς» στην Ελλάδα, Εθνικός Κήρυξ, 30-09-2013



Όνομα καταγραφέα*:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΣΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΑΡΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ, JEAN-PIERRE FRANCOIS SARIDAKI
ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΑΪΣΙΔΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Ημερομηνία καταγραφής**: 10-02-2018
7* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

ΑΡΧΗ - ΜΕΣΗ - ΤΕΛΟΣ  


ΕΙΚ.1_
αρχείο κου Αλεξ.Μαλαγκάρα, αρχές δεκαετίας 1960,
(στην φωτο παππούς και πατέρας Μαλαγκάρας)

ΕΙΚ.2_ 
Παλιές εικόνες και φωτογραφίες της Ελλάδας / Old pictures of Greece
εργοστάσιο Siemens, 1973, (φωτογράφος άγνωστος)

ΕΙΚ.3_αρχείο κου JEAN-PIERRE FRANCOIS SARIDAKI από Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης - Old Photos of Thessaloniki
Πηγή: από την σελίδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης - Old Photos of Thessaloniki,
Αρχείο κου κας
 ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΑΪΣΙΔΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου