Πληροφορίες

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΝΗΣΙΩΤΗ

  

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.

Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΝΗΣΙΩΤΗ

Είδος:     Βιομηχανία

Αρχική Χρήση: Μηχανουργείο/Χυτήριο                          

Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται

Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο

Επανάχρηση:  -

Περιοχή: Ριζούπολη Αθήνας

Πληροφορίες:

Το εργοστάσιο Νησιώτη κτίστηκε το1922 από τους αδελφούς Λεωνίδα και Σταύρο Νησιώτη. Περικλείεται από τις οδούς Ίστρου, Πηλουσίου και Κρώμνης (είσοδος από Ίστρου 26). Ήταν μικρή μεταλλουργία παραγωγής μαχαιροπήρουνων πολυτελείας. Απασχολούσε λίγους εργάτες και έκλεισε το 1970-71.

Ο Νικόλαος Νησιώτης, ένας επιτυχημένος αργυροχόος της εποχής εκείνης αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πριγκηπόνησο και την Κωνσταντινούπολη και το 1886 έρχεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Λίγα χρόνια αργότερα ο Πολίτης τεχνίτης ανοίγει το κατάστημά του στην οδό Κολοκοτρώνη πίσω από το κτίριο της τότε Βουλής. Είναι το 1899 και τα «Ασημικά Νησιώτη» στεγάζονται σε ένα από τα κεντρικότερα κτίσματα της πρωτεύουσας. Ο Νικόλαος Νησιώτης έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας την τύχη της επιχείρησής του στα δύο του παιδιά, πολύ νεαρά τότε, Λεωνίδα και Σταύρο. Το ιστορικό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας έκλεισε το 2011.

Ο χώρος του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου παραμένει αναξιοποίητος. Το 2003 η Επιτροπή Κατοίκων Ριζούπολης υπέβαλε αίτηση στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου.  Μετά από αυτοψία, το συγκρότημα κρίθηκε ενδιαφέρον αλλά οι διαδικασίες δεν προχώρησαν. Μετά από νέο αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία. Το ΥΠΠΟ ζήτησε τοπογραφικό, ιστορικά στοιχεία και τη θέση του Δήμου Αθηναίων για τον χώρο. Να σημειωθεί εδώ πως με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 1989, ο Δήμος έχει ζητήσει τη χρήση του χώρου ως κοινόχρηστο πράσινο, θέση η οποία αποτυπώθηκε και σε σχετικό ΦΕΚ. Η πρόταση είναι να κηρυχθεί το σύνολο του συγκροτήματος Νησιώτη (κτίσματα και ελεύθερος χώρος) ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ, να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός και πράσινος πυρήνας της περιοχής Ριζούπολης.

Σημείωση: μερικές φωτογραφίες από το εξωτερικό του χώρου εμπεριέχονται στην πηγή 1 παρακάτω. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν φωτογραφίες από το εσωτερικό του εργοστασίου ή του περιβάλλοντα χώρου.


Βιβλιογραφία-Πηγές:

5o ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ, Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη»

Το τέλος του Νησιώτη, το σκίσιμο μιας σελίδας στην ιστορία της Αθήνας...

 

Όνομα καταγραφέα*: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Ημερομηνία καταγραφής**: 27-12-2020

* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.

                    Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

 

φωτογραφικό αρχείο κου Ι.Ευαγγέλου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου