Πληροφορίες

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ Μ.Γ. ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ

  

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.

Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ Μ.Γ. ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ

Είδος: Βιοτεχνία

Αρχική Χρήση: Οινοποιία/Ποτοποιία/Ζυθοποιία

Εξοπλισμός:   Σώζεται

Κατάσταση:   Σε λειτουργία

Επανάχρηση:  Πολιτιστική χρήση

Περιοχή: ΧΑΛΚΙ, ΝΑΞΟΣ

Πληροφορίες:

Το λικέρ “ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ" προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων της κιτριάς ( τοπικής ποικιλίας της Νάξου). Από τον 17ο αιώνα ανθούσε στο νησί η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου, του οποίου ο καρπός εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε όλον τον κόσμο. Τα φύλλα της κιτριάς, πλούσια σε αρώματα και αιθέρια έλαια (βάση της Γαλλικής αρωματοποιίας), χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν το λεπτό και ιδιαίτερο άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, "το κιτρόρακο".

Το 1896 στο Χαλκί της Νάξου ο Μάρκος Βαλληνδράς, ιδρυτής της ομώνυμης ποτοποιίας, έφτιαξε για πρώτη φορά ένα μοναδικό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς, που το ονόμασε “Κίτρο Νάξου". Το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, έγινε το λικέρ των Ναξίων και γρήγορα κατέκτησε τις Κυκλάδες. Με διαβατήριο τα μοναδικά αρώματα εσπεριδοειδών και τη φινετσάτη γεύση του ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του τότε Ελληνισμού: Αμερική, Μ. Ασία, Ρωσία, Αίγυπτος. Κέρδισε πλήθος διακρίσεων για την ποιότητά του, σε Bordeaux, Marseille, Liege, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρο. Το 1997, στα πλαίσια του εορτασμού των 160 χρόνων από την ίδρυση του επιμελητηρίου Κυκλάδων, η ποτοποιία Βαλληνδρά βραβεύτηκε σε αναγνώριση της “ενεργού συμμετοχής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των Κυκλάδων και της Ελλάδας γενικότερα, της συμβολής της στην εξέλιξη του Ελληνικού Επιμελητηριακού θεσμού και στην πρόοδο των Ελληνικών επιχειρήσεων”.

Tο αποστακτήριο Βαλληνδρά λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος από το 2000. Ο επισκέπτης μυείται στα μυστικό της απόσταξης ή έχει την τύχη να τη δει από κοντό, αφού γίνεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, την ίδια συνταγή, στον ίδιο χάλκινο άμβυκα από το 1896.

Η τοπική ποικιλία της κιτριάς Νάξου είναι η οξύχυμη (ξινοκιτριά). Τα άνθη της έχουν ιώδες χρώμα και οι καρποί της μεγάλο μέγεθος. Ο φλοιός του καρπού είναι παχύς, πράσινος, αρωματικός με γλυκιά γεύση. Η σάρκα του μικρής περιεκτικότητας σε χυμούς και εκλεκτής ποιότητας. Τα φύλλα σκληρά και μεγάλα, πλούσια σε αιθέρια έλαια. Το δέντρο ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιους χειμώνες κι όχι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Έχει ευαίσθητο φύλλωμα και ευαισθησία στο ψύχος. Θέλει πολύ νερό και έδαφος μέτριας έντασης, ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση για να διατηρεί δροσερότητα. Αρχικά ήταν φυσικό τα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του κίτρου να είναι από τη Νάξο, λόγω της αφθονίας (10.000) δέντρων που υπήρχαν στο νησί οπότε δεν υπήρχε θέμα "επιλογής". Αργότερα από τη δεκαετία του 1960 άρχισε η σταδιακή μείωση των δέντρων της κιτριάς που αντικαταστάθηκαν από άλλες καλλιέργειες. Η μείωση της πρώτης ύλης οδήγησε και σε μείωση της παραγωγής του ποτού Κίτρου. Οι ανάγκη για αύξηση της παραγωγής ανάγκασε την ποτοποιία να αναζητήσει πρώτη ύλη από άλλες περιοχές της Ελλάδας που φύεται το κίτρο. Πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Η διαφορετική όμως ποικιλία του δέντρου δεν έδινε τα επιθυμητά αποτελέσματα, το ιδιαίτερο άρωμα των φύλλων της τοπικής ποικιλίας της κιτριάς της Νάξου. Για να διατηρηθεί η υψηλή γευστική ποιότητα, επιλέγουμε φύλλα αποκλειστικά από τη Νάξο. 

Το Κίτρο Νάξου είναι προϊόν ΠΟΠ και ΠΓΕ.

 

Βιβλιογραφία-Πηγές:

“Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά”, Κατερίνα Φραγκουδάκη (σημερινή ιδιοκτήτρια της ποτοποιίας)

https://www.facebook.com/kitronaxouvallindras

 

Όνομα καταγραφέα*:  ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΣ, ΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΑΦΗ

Ημερομηνία καταγραφής**:  20-12-2020

* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.

                        Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου