Πληροφορίες

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Φάρος Καστρί Οθωνών

 

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.

Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα: Φάρος Καστρί Οθωνών

Είδος: Υποδομές

Αρχική Χρήση: Φάρος

Εξοπλισμός: Ο αρχικός δεν σώζεται

Κατάσταση: Σε λειτουργία

Επανάχρηση: -

Περιοχή: Ακρωτήριο Καστρί Οθωνών, Διαπόντιοι νήσοι Κέρκυρας.

Πληροφορίες:

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1872 και είναι τοποθετημένος στο Βορειοανατολικό άκρο του νησιού στο ακρωτήριο Καστρί . Ο πέτρινος πύργος του είναι κυλινδρικός με ύψος 10 μέτρων και υπάρχει κατοικία φαροφυλάκων. Είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος και έχει εστιακό ύψος 13,40 μέτρων. Σε αυτόν λέγεται ότι οφείλεται η ονομασία "Φανός" ή "Φανώ" που δόθηκε στο νησί. Απέναντί του βρίσκονται οι δύο μικρές βραχονησίδες Καστρίνιο και Οστρακο οι οποίες έχουν συνδεθει από τους αρχαίους χρόνους με θρύλους για πετρωμένα καράβια και σαν τόποι ναυαγίων.

Λειτουργησε για πρώτη φορά το 1872 με πετρέλαιο , με χαρακτηριστικό λευκό σταθερό φως με μιά ερυθρή αναλαμπή ανά λεπτό και φωτοβολία 23 ναυτικών μιλίων. Χαρακτηρίστηκε ως καταδιοπτρικός Β τάξεως. Το 1938 ανανεώθηκε ο φωτιστικός του μηχανισμός. Κατα τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στον πύργο και στα φωτιστικά μηχανήματα από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες. Το 1945 μετατράπηκε σε αυτόματο (σύστημα dallen). Το 1954 το κτίριο και ο πύργος επισκευάσθηκαν, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και επαναλειτούργησε με πετρέλαιο. Το 1984 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε , αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με νέα αυτόματα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μιά λευκή αναλαμπή ανά 10'' και φωτοβολία 21 ναυτικά μίλια. Επτηρείται από φαροφύλακα ο οποίος έρχεται από την Κέρκυρα σε τακτά χρονικά διάστηματα.

Το κτίριο του φάρου αποτελείται από το φορόσπιτο και τον κυλινδρικό πύργο. Το φαρόσπιτο είναι ορθογώνιο χτισμένο με λίθινους δόμους. Στο μέσον της κύριας όψης (Βορειοδυτική) που τονίζεται με το να εξέχει ελαφρά από το υπόλοιπο κτίσμα, ανοίγεται η είσοδος προς το εσωτερικό, ενώ εκατέρωθεν αυτού ανοίγονται παράθυρα, δημιουργώντας το συμμετρικό χαρακτήρα της όψης. Ο πύργος υψώνεται στο μέσον του κτίσματος και το φαρόσπιτο εσωτερικά αποτελείται από τους εξής χώρους: Τέσσερα υπνοδωμάτια (από τα οποία ένα ήταν το γραφείο και ο χώρος ανάπαυσης του προϊστάμενου) κουζίνα και W.C. Καλύπτει έκταση 136,5 τ.μ. Το συγκρότημα συμπληρώνεται με ένα βοηθητικό κτίσμα (αποθήκη). Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και έχει ύψος 10 μέτρα.


Βιβλιογραφία-Πηγές:

Γεωργίου Φ. Παπαδόπουλου "Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις Ελληνικές θάλασσες " Εκδόσεις Ωκεανίδα Αθήνα 2015

Φάρος Οθωνών

Υπηρεσία Φάρων -περιοχή 0 Βόρειο Ιόνιο


Όνομα καταγραφέα*: Βασίλης Σταματάκος, Βαγγέλης Χαρίτος

Ημερομηνία καταγραφής**: 25-11-2020

* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.

**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.

***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.

Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


Πηγή: faroi.com

Πηγή: faroi.com.

Πηγή: faroi.com

Πηγή: faroi.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου