Πληροφορίες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Μύλοι Βροντάδου

 

Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.

Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα: Μύλοι Βροντάδου

Είδος: Προβιομηχανικό

Αρχική Χρήση: Αλευρόμυλος

Εξοπλισμός: Έχει αντικατασταθεί

Κατάσταση: Επανάχρηση

Επανάχρηση: Πολιτιστική χρήση

Περιοχή: Τρεις Μυλοι βροντάδου Χίος

Πληροφορίες:

Στην ομώνυμη παραλιακή θέση του Βροντάδου, υπήρχαν ανεμόμυλοι τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα. Καταγράφεται ότι ο μυλωνάς Λεωνής Χατζή-Κωνσταντή Κωστάλας για να εκδικηθεί το φόνο του εξαδέλφου του Παντελή Κωστάλα, (ο τελευταίος έπεσε μαχόμενος από τον Αιθίοπα Αλή κατά τη διάρκεια μάχης το (το 1822 ή 1828) σκότωσε τον Αιθίοπα που εκτελούσε χρέη τελωνοφύλακα στο Βροντάδο- στη περιοχή “Τρεις Μύλοι” και τον έθαψε εντός του μύλου. Στα 1877 η δημοσίευση του Adolphe-Louis Testevuide, ο οποίος έζησε στη Χίο το διάστημα 1866-79, αναφέρει την ύπαρξη στο σημείο “τριών ή τεσσάρων ανεμόμυλων”. 

Πιθανόν οι μύλοι αυτοί να καταστράφηκαν στο σεισμό του 1881 και έπειτα να χτίστηκαν οι τρεις μύλοι, από τους οποίους ονομάστηκε η περιοχή(παλαιότερα αναφέρεται ως “Κάτω Γιαλός”). 

Ο δυτικός μύλος, ανήκε στον Αντώνη Λω (ο οποιος φαίνεται να τον επισκεύασε ή να τον ξανάκτισε αμέσως μετά το σεισμό του 1881), την περίοδο του Μεσοπολέμου λειτούργησε ως παπουτσίδικο στο ισόγειο και την περίοδο της Κατοχής τον λειτούργησε ο εγγονός του Λω, Γεώργιος Συρρής και ο Γεώργιος Καμίνης, θείος του τελευταίου. 

Ο μεσαίος μύλος, ανήκε στον Γιώργη Κωστάλα, έπειτα στον γιο του Θεμιστοκλή, ο οποίος λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 50, όταν κατεδαφίστηκε και στη θέση του οικοδομήθηκε το Κέντρο “Τρεις Μύλοι”. 

Τέλος, ο τελευταίος (ανατολικός) μύλος- σε λειτουργία τη δεκαετία του 20 και ερείπιο ήδη στην Κατοχή- ανήκε στο Ζαννή Λω και εξαγοράστηκε από τον Δημήτρη Τσίχλα, στον οποίο ανήκε και ο μεσαίος μύλος.

Ο χώρος απαλλοτριώθηκε από τον τότε δήμο Ομηρούπολης και οι δυο μύλοι έχουν αναστηλωθεί.

Στο Βροντάδο υπήρχαν μύλοι στο Γούβι που δεν σώζεται ίχνος και στο “τσουμπάρι” (κορυφή λόφου) του Αγίου Κηρύκου που από τους δυο ανεμόμυλους, φαίνονται σήμερα τα ερείπια ενός.


Βιβλιογραφία-Πηγές:

Τσιροπινά Στέλλα, Οι Τρεις μύλοι και το πέρασμα του χρόνου Μέρος 1ο Απλωταριά

Τσιροπινά Στέλλα Οι Τρεις Μύλοι και το πέρασμα του χρόνου Μέρος 2ο Απλωταριά

Ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γυμνασίου Βροντάδου “Ο κύκλος που έκλεισε, Καλλιέργειες σιτηρών, μύλοι και παραδοσιακοί φούρνοι, το σιτάρι και το ψωμί στα έθιμα” επιμέλεια: Στέλλα Τσιροπινά, Έκδοση: Γυμνάσιο Βροντάδου- Εκδόσεις “Έντυπο” Β Έκδοση, Χίος 2001. 


Όνομα καταγραφέα*: Βαγγέλης Χαρίτος

Ημερομηνία καταγραφής**: 4-11-2020

* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.

**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.

***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.

Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


Ο δυτικός ανεμόμυλος

Η θέση του δυτικού μύλου


Ο ανατολικός ανεμόμυλος 

Η θέση του ανατολικού ανεμόμυλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου