Πληροφορίες

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 1: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΣΤΟΧΕΥΣΗ»

«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 1: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΣΤΟΧΕΥΣΗ»

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στην πόλη της Ξάνθης αναδρομική έκθεση με τίτλο
“ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1980 – 2015. ΔΙΑΣΩΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”,
η οποία θα πλαισιωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής επιστημονικής διημερίδας. Η εν λόγω έκθεση αφορά στο εκθεσιακό υλικό που έχει οργανώσει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο κτίριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης (οδός Καπνεργατών 9), την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και το Σάββατο 01 Δεκεμβρίου 2018 και θα φέρει τον τίτλο:
«Αναφορά στο Βιομηχανικό Παρελθόν 1: Η Διαχείριση και η Ανάδειξη της Βιομηχανικής Κληρονομιάς για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη / Σύγχρονοι Προβληματισμοί, Προοπτικές, Στόχευση».
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της καταγεγραμμένης δυναμικής πορείας στον Ελλαδικό χώρο, στην καταγραφή, τεκμηρίωση, διάσωση, επανάχρηση και αναβίωση των νεότερων καταλοίπων του τεχνικού μας πολιτισμού, ώστε να αναδειχθεί και τονιστεί η εν γένει σημασία της προστασίας και διατήρησης του ιστορικού βιομηχανικού πλούτου καθώς αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο, σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ουσιαστική οργάνωση Εθνικού & Περιφερειακού προγραμματισμού ανάπτυξης περιοχών της χώρας και δη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με βάση τη διατήρηση και ανάδειξη του αποθέματος σε μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς μέσα από επενδύσεις επανάχρησης.
Στο πλαίσιο της διημερίδας εντάσσεται και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η διαχείριση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς για μια βιώσιμη ανάπτυξη / Σύγχρονοι προβληματισμοί, προοπτικές, στόχευση». Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας περιλαμβάνει περιήγηση στην πόλη της Ξάνθης, στην περιοχή των καπναποθηκών, με κατάληξη στο κτίριο του Επιμελητηρίου Ξάνθης όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Οι Καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του καπνού στον 20ο αιώνα», από τους συγγραφείς του, Σοφία Γκουβούση και Σπυρίδωνα Ταβλίκο, Αρχιτέκτονες.
Η είσοδος των εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη. Θα διατεθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
• Συνδιοργάνωση:
Δήμος Ξάνθης
• Με τη στήριξη:
- ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ ΕΠΕ / Παραδοσιακά Δομικά Υλικά
- SUNLIGHT / Reliable Battery Solution
- JTI / Japan Tobacco International
Ακολουθεί το πρόγραμμα της διημερίδας:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018
9.00 Προσέλευση εισηγητών και συμμετεχόντων
9.00-9.30 Χαιρετισμοί
9.30-11.30 Πρωινή Συνεδρία 
Συντονιστής: Αικατερίνη Ριτζούλη, Δρ. Αρχιτέκτων, ΥΠ.ΠΟ.Α.
• 9.30-9.45
«Διαχείριση και Ανάδειξη της Βιομηχανικής Κληρονομιάς: Η συμβολή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΔΠΘ στα πλαίσια προπτυχιακών σπουδών και ερευνητικών προγραμμάτων». 
Νικόλαος Λιανός, Δρ Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, του Δ.Π.Θ.
• 9.45-10.00
«Δράσεις της ΕΛΛΕΤ για την προστασία και ανάδειξη της Βιομηχανικής Κληρονομιάς» 
Χαρίσης Κυριάκου, Αρχιτέκτων Αναστηλωτής, Μέλος ΕΛΛΕΤ/Παράρτημα Θεσσαλονίκης/Ομάδα Βιομηχανικής Κληρονομιάς
• 10.00-10.15
«Ένα μνημείο της μεταλλευτικής κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας και ζητήματα διαχείρισής του απο την υποβολή πρότασης για την κήρυξή του έως την προοπτική για τη διάσωση και ανάδειξή του: το Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Κίρκης».
Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Αρχιτέκτων Αναστηλωτής, Πρ/νος της ΥΝΜΤΕΑΜΘ του ΥΠ.ΠΟ.Α. / Αικ. Ριτζούλη, Δρ. Αρχιτέκτονας, ΥΠ.ΠΟ.Α.
• 10.15-10.30
«Το έργο του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ι. Ζωΐδη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».Λέανδρος Ζωίδης, Αρχιτέκτων Αναστηλωτής
• 10.30-10.45
«Ζητήματα διαχείρισης της προστασίας της ιστορικής περιοχής παραγωγής ασβέστου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, μετά την τεκμηρίωση και αξιολόγησή της: μια ενδιαφέρουσα προβληματική διαδικασία 25 χρόνων». Γεωργία Ζαχαροπούλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Μ.Α. Αναστηλώσεων, ΥΠ.ΠΟ.Α.
• 10.45-11.00
«Επανάχρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Βόλο: Είκοσι χρόνια μετά».Αίγλη Δημόγλου, Δρ Ιστορίας, Διευθύντρια Διεύθυνσης Μουσείων & Βιβλιοθηκών Δ. Βόλου
• 11.00-11.15
«Αποτίμηση των εξελίξεων κατά την τελευταία δεκαετία, στην αποκατάσταση και Μουσειακή αξιοποίηση «Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού» στην Ελλάδα: Δύο πρόσφατα παραδείγματα».Αντώνης Πλυτάς, Ηλ. Μηχανικός, Ελληνικό Ινστιτούτο Ατμού.
• 11.15-11.30
«Η βιομηχανική κληρονομιά στην εκπαίδευση του αρχιτέκτονα».Αλκιβιάδης Πρέπης, Δρ Αρχιτέκτων, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, του Δ.Π.Θ.
11.30 - 13.30 Εγκαίνια της Έκθεσης
13.30 - 14.30 Ελαφρύ Γεύμα
14.30 - 16.30 Ξενάγηση στο χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟΑ ως «Έργο Τέχνης & Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» κτίριο καπναποθήκης όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης και Υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.
18.00 - 19.30 Απογευματινή Συνεδρία
Συντονιστής: Χαρίσης Κυριάκου, Αρχιτέκτων Αναστηλωτής
• 18.00-18.15
«Μύλος Ματσόπουλου Τρικάλων: ένας αλευρόμυλος αφηγείται… Αποκατάσταση & μουσειολογική ανάδειξη ενός βιομηχανικού συγκροτήματος».Βάλια Αμοιρίδου Αρχαιολόγος/Μουσειολόγος, Γιώργος Αδαμίδης, Αρχαιολόγος/Μουσειολόγος
• 18.15-18.30
« Επανάχρηση βιομηχανικών κτηρίων: Το παρελθόν μας έχει μέλλον».Μαρία Γ. Βενιζελέα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπηρεσία Μουσείων
• 18.30-18.45
« Το Ελληνικό Τμήμα TICCIH προς την δεύτερη 25ετία». Μαρία Μαυροειδή, Ιστορικός – Βιομηχανική Αρχαιολόγος. Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ΤICCIH
• 18.45-19.00
«Καλές πρακτικές προστασίας και ανάδειξης της Βιομηχανικής Κληρονομιάς από την Διεθνή Εμπειρία».Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, Αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠ.ΠΟ.A.
19.00 – 21.00 Στρογγυλό Τραπέζι
Συντονιστής: Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, Αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠ.ΠΟ.A.
Θέμα: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΣΤΟΧΕΥΣΗ. Συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠΠΟΑ, των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του ΤΕΕ/ΤΑΜΘ, της ΕΛΛΕΤ/ΠΘ, του TICCIH.

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018
9.00 - 11.00 Περιήγηση στην περιοχή των Καπναποθηκών της πόλης της Ξάνθης.
11.00 - 12.00 Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Οι Καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του καπνού στον 20ο αιώνα», από τους συγγραφείς του, Σοφία Γκουβούση και Σπυρίδωνα Ταβλίκο, Αρχιτέκτονες. Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στο κτίριο του Επιμελητηρίου Ξάνθης. 

12.00 Λήξη Διημερίδας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου