Πληροφορίες

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. / Α.Ε.


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Όνομα:    ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. / Α.Ε.

Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Χημική Βιομηχανία
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
Επανάχρηση:  -
Περιοχή : ΟΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΜΟΣΧΑΤΟ / ΚΑΡΟΥΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Πληροφορίες:  
Η Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.) ιδρύθηκε το 1893 από τους αδελφούς Παπαδημητρακόπουλους με αντικείμενο την επεξεργασία της ρητίνης του πεύκου και την παραγωγή κολοφωνίου και τερεβινθελαίου (νέφτι).
Η αρχή...

Το πρώτο εργοστάσιο κτίσθηκε στον οδό Πειραιώς, στο Μοσχάτο. Μετά από 36 χρόνια, το 1929, η εταιρεία μετατρέπεται σε Α.Ε και την διεύθυνση αναλαμβάνουν τα παιδιά των αδελφών Παπαδημητρακόπουλου. Τη γενική διεύθυνση αναλαμβάνει ο γιος της Καλλιόπης Παπαδημητρακοπούλου, Παναγιώτης Οικονόμου, ο Γεώργιος Παπαδημητρακόπουλος Χημικός και ο Γεώργιος Κ. Παπαδημητρακόπουλος σαν Τεχνικός Δ/ντης.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, με αριθμό μητρώου εξαγωγέων 4, άρχισε πολύ νωρίς και λίγα χρόνια αργότερα, το 1935 ιδρύεται και δεύτερο εργοστάσιο στην περιοχή Πύργου, στις Καρούτες, όπου και λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Η καταστροφή και η ανασυγκρότηση...

Κατά την διάρκεια του πολέμου, το εργοστάσιο της Αθήνας βομβαρδίζεται και του Πύργου κάηκε από πυρκαγιά. Η ανασυγκρότηση της εταιρείας έρχεται μετά τον πόλεμο. Το εργοστάσιο στην Αθήνα επιδιορθώθηκε και άρχισε να λειτουργεί και το 1945-46, άρχισε να λειτουργεί και το εργοστάσιο του Πύργου.

Το 1973, σε συνεργασία τον Οίκο Worlee Chemie GMBH του Αμβούργου, χτίζεται νέα μονάδα, δίπλα στο εργοστάσιο της Αθήνας, παραγωγής συνθετικών ρητινών με βασική πρώτη ύλη το κολοφώνιο. Το προϊόν δηλαδή που παράγεται μετά την απόσταξη του ρετσινιού. Είκοσι χρόνια μετά, το 1993, η μονάδα μεταφέρεται στις Καρούτες, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο παραγωγής κολοφωνίου.
Το εργοστάσιο σήμερα...

Σήμερα, το εργοστάσιο επεξεργάζεται το ρετσίνι που προμηθεύεται από τους λίγους τοπικούς παραγωγούς που έχουν απομείνει ενώ προμηθεύεται πρώτες ύλες όχι μόνο από την εγχώρια αγορά αλλά και από το εξωτερικό. Η Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, η Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας είναι μερικές από τις χώρες από τις οποίες η εταιρία επίσης αντιδραστήρια, κολοφώνια και άλλες πρώτες ύλες για την επεξεργασία.

Στο εργοστάσιο εργάζονται σήμερα 18 περίπου άτομα και τα βασικά παραγόμενα προϊόντα είναι οι συνθετικές ρητίνες, οι αλκυδικές ρητίνες, η κόλλα χαρτοποιίας, το κολοφώνιο, το νέφτι και τα διαλύματα. Κατά μέσο όρο, μπορεί να παράγει 40 περίπου τόνους ρητίνη, στερεή ή υγρή, την εβδομάδα.
Η εταιρεία εμπορεύεταί τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά και εξάγει το 50% περίπου της παραγωγής της στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και στην Β. Αφρική, στην Μ.Ανατολή, στην Άπω Ανατολή και στις Βαλκανικές χώρες.
Η παραγωγή...

Η επεξεργασία του κολοφωνίου και η γενικότερη παραγωγική διαδικασία της ρητίνης, δεν είναι απλή διαδικασία. Οι χημικοί έλεγχοι των παραγόμενων προϊόντων και η τήρηση των κανόνων στους χειρισμούς των μηχανημάτων του εργοστασίου σε συνεργασία με το έμπειρο και άριστα καταρτισμένο προσωπικό, είναι η εγγύηση που παρέχει η εταιρεία "Αφοί Παπαδημητρακόπουλοι" και το σήμα κατατεθέν της μακρόχρονης και επιτυχημένης τους παρουσίας στον χώρο. Ο Χημικός του εργοστασίου στις Καρούτες κ. Αθανάσιος Δρακούλης, μας ξενάγησε στους χώρους του εργοστασίου εξηγώντας μας κάθε βήμα της παραγωγής και επεξεργασίας της ρητίνης ενώ αναφέρθηκε στην φθίνουσα πορεία της ιδιωτικής απασχόλησης στην συλλογή ρετσινιού. "Η αγορά πρώτων υλών δεν είναι συγκεκριμένη. Πρώτες ύλες προμηθευόμαστε από την Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία ενώ και μεγάλη ποσότητα κολοφωνίου φέρνουμε και από την Κίνα.


Το ρετσίνι που παίρνουμε από τους τοπικούς παραγωγούς δεν επαρκεί εξαιτίας της καταστροφής των δασών από τις πυρκαγιές ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και η παραγωγή μας. Οπότε αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγές. Η συλλογή ρετσινιού είναι η μόνη αγροτική ενασχόληση η οποία έχει ασφάλιση ΙΚΑ. Παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί κάποια κίνητρα, οι νέοι έχουν διαφορετικές ασχολίες και γενικά η ύπαιθρος έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται με μια τάση συγκέντρωσης προς τα αστικά κέντρα. Οι παραγωγοί παλιότερα λειτουργούσαν και σαν πυροφύλακες στα δάση, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται αφού ελάχιστοι είναι πλέον οι παραγωγοί. Γενικά, παρουσιάζεται μια φθίνουσα πορεία".


Βιβλιογραφία-Πηγές:

Όνομα καταγραφέα*:  Ηρακλής Φασουράκης, Θεόδωρος Κούγιας
Ημερομηνία καταγραφής**: 30-07-2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

  
Φωτο Ηρ.Φασουρακης 30-07-2018
Φωτο Ηρ.Φασουρακης 30-07-2018



Θέση 1ου εργοστασίου στο Μοσχάτο Αττικής

νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου στις Καρούτες Ηλείας με φόντο το παλιό φουγάρο των παλιών εγκαταστάσεων, φωτο Ηρ.Φασουράκης 09-08-2020

το παλιό φουγάρο των παλιών εγκαταστάσεων, 
φωτο Ηρ.Φασουράκης 09-08-2020

νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου στις Καρούτες Ηλείας με φόντο το παλιό φουγάρο των παλιών εγκαταστάσεων, φωτο Ηρ.Φασουράκης 09-08-2020

το παλιό φουγάρο των παλιών εγκαταστάσεων, 
φωτο Ηρ.Φασουράκης 09-08-2020

θέση εργοστασίου στις Καρούτες Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου