Πληροφορίες

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ζυθοποιία Ιωάννου Φιξ. Ηράκλειο Αττικής


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Ζυθοποιία Ιωάννου Φιξ
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Οινοποιία/Ποτοποιία/Ζυθοποιία
Εξοπλισμός:   Δεν σώζεται
Κατάσταση:   Ερείπιο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή: Ηράκλειο Αττικής
Πληροφορίες:
Η ΠΡΩΤΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΦΙΞ, ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Περί το 1860, ο Βαυαρός Ιωάννης Φίξ, γιός του Γεωργίου Φίξ, ιδρύει στο Παλαιό Ηράκλειο, στην σημερινή Λεωφόρο Ηρακλείου και απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Λουκά, την πρώτη Ζυθοποιία του. 
Πληροφορίες που συνέλεξε ο Γιώργος Μαυράκης από παλαιόυς δημώτες του Παλαιού Ηρακλείου.

«Ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ, μετέπειτα Φίξ, πατέρας της προγιαγιάς μου Ελίζας Ιωαν. Φίξ και στην συνέχεια σύζυγος του Λορέντζου Μάμου, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18 ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.
Ήταν πρωτότοκος γιός του Γεώργιου Ιωάν. Φούξ. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1832 στο Mühldorf am Inn της Βαυαρίας και πέθανε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου του 1895. Την ημέρα της άφιξής του στην Αθήνα δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόμος του οίκου συντηρήσεως των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο της Αμαλίας), μέχρι την εκθρόνισή του το 1862.

Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862, ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ (Melcher). Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε από τον Μέλχερ την τέχνη της ζυθοποιίας. Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους του. Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός του ζυθοποιείου του Μέλχερ υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα, όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν (Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ ( Seel)». Μαρτυρία του Παναγή Μάμου απόγονου της οικογενείας Φιξ-Μάμου.




Βιβλιογραφία-Πηγές:
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες προς τεκμηρίωση του καταλοίπου, τους: Γιώργο Μαυράκη, Παναγή Μάμο, Νέστωρ Λάππα, Περικλή Περδικάρη καθώς και φίλους-δημώτες Ηρακλείου. Το δελτίο είναι ανοιχτό προς περαιτέρω τεκμηρίωση.
Όνομα καταγραφέα*: Μαριλένα Βακαλοπούλου
Ημερομηνία καταγραφής**: 24/6/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς

















































Το πρώτο ζυθοποιείο του Φιξ (1858-1864), ερειπωμένο σήμερα, με φόντο την εκκλησία του Αγίου Λουκά. ΠΑΛΑΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν (φωτογραφικό τεκμήριο που παρέθεσε ο Νέστως Λάππας)

φωτο: Γιώργος Μαυράκης_26/4/2018

φωτο: Γιώργος Μαυράκης_26/4/2018

φωτο: Γιώργος Μαυράκης_26/4/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου