Πληροφορίες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ανεμόμυλοι Τυρού


Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα: Ανεμόμυλοι Τυρού
Είδος:     Βιοτεχνία
Αρχική Χρήση: Βιομηχανία τροφίμων
Εξοπλισμός:   Σώζεται μερικώς
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  Οικιστική χρήση
Περιοχή: Τύρος, Αρκαδία
Πληροφορίες:

Οι τρεις ανεμόμυλοι κατασκευάστηκαν γύρω στα 1920 από τον Κρανιδιώτη Πούλη. Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν ο Γιάννης Παρασκευάς στον έναν, ο Γιώργος Μαστοράκης στον άλλον και ο Χρήστος Ζαρόκωστας στον τρίτο. Αγοράστηκαν στη συνέχεια από τον Κώστα Μαστοράκη, τον Νικόλα Μαστοράκη και τον Παναγιώτη Μαστοράκη. Ένας τέταρτος ανεμόμυλος υπήρχε στην περιοχή του Απάνω Τυρού, στο λόφο που σήμερα φέρει το όνομα «Μύλος». Αυτός φτιάχτηκε από τον Ηλία Πολίτη γύρω στα 1880 με χρήματα που του έστειλε ο πατέρας του Μιχάλης Πολίτης, τρανός έμπορος στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς ο ανεμόμυλος αυτός με δυσκολία έπιανε τους ανέμους, γι' αυτό πολύ σύντομα σταμάτησε να λειτουργεί. Ο ιδιοκτήτης πούλησε αργότερα τα διάφορα εξαρτήματα στον Γιώργο Μαστοράκη για να τοποθετηθούν στο δεύτερο μύλο του.
Σήμερα στον ανεμόμυλο του Απάνω Τυρού σώζεται ο λιθόκτιστος κυλινδρικός τοίχος, απομεινάρι μιας άδοξης ιστορίας. Ποιός ξέρει επί πόσα χρόνια, άψυχο κουφάρι, με τί παράπονο θ' αγνάντευε από κει ψηλά τους τρεις ανεμόμυλους της Παραλίας και θα τους μακάριζε για την ευνοϊκή τους τύχη. 
Δύσκολη η δουλειά του μυλωνά. Κάτασπρος από την κορφή ως τα νύχια, ήταν υποχρεωμένος ν' ανεβάζει το βαρύ σακί στην πλάτη, περίπου τριάντα σκαλοπάτια, και με υπομονή να περιμένει πότε θα φυσήξει ο αέρας για να δώσει κίνηση στις δέκα αντένες. Κι αυτές πάλι, με το κατάλληλο σύστημα που υπήρχε, έδιναν κίνηση στον οριζόντιο άξονα κι αυτός πάλι με οδοντωτούς τροχούς στον κατακόρυφο που κινούσε γρήγορα την πάνω μυλόπετρα. Αυτή έτριβε λίγο-λίγο το σιτάρι πάνω στην κάτω σταθερή μυλόπετρα και το αλεύρι διοχετευόταν στο σακί.
Γύρω στο 1955 οι τρεις ανεμόμυλοι έπεσαν στην αδράνεια, στην απραξία, στη σιωπή. Οι πετρελαιοκίνητες κι αργότερα οι ηλεκτροκίνητες φάμπρικες πήραν τη σκυτάλη από τους νερόμυλους και τους ανεμόμυλους. Παραμένει όρθια η κορμοστασιά τους "σαν αετοί χωρίς φτερά", βυθισμένοι στο λήθαργο, σύμβολα μιας εποχής για να μας θυμίζουν τις παλιές τους δόξες.


Βιβλιογραφία-Πηγές:



Όνομα καταγραφέα*: Κωνσταντίνος Φασουράκης
Ημερομηνία καταγραφής**: 25/06/2018
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς



φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 

φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 

φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 

φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 

φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 
φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 


φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 

φωτο: Ηρακλής Φασουράκης 08/04/2018 

                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου