Πληροφορίες

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Κλωστοϋφαντουργία «Αφοί Μαγρίζου»



Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.
Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όνομα:  Κλωστοϋφαντουργία «Αφοί Μαγρίζου»
Είδος:     Βιομηχανία
Αρχική Χρήση: Κλωστοϋφαντουργία
Εξοπλισμός:   -
Κατάσταση:   Εγκαταλελειμμένο
Επανάχρηση:  -
Περιοχή : ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ
Πληροφορίες:  
Ήταν να μην αρχίσει να ξηλώνεται το ...πουλόβερ του Άγγελου Φιλιππίδη με αφορμή τα δάνεια του Τ.Τ. Ευκαιρίας δοθείσης, κάποιοι, ανατρέχοντας στο χρηματιστηριακό παρελθόν του τον εμπλέκουν ακόμα και στο σκάνδαλο της Λαρισαϊκής Κλωστοϋφαντουργίας «Αφοί Μαγρίζου» (μέτοχοι Δαβίδ Μαγρίζος, Μωυσής Μαγρίζος και Νίνα Μαγρίζου), το 1996, ως έναν από εκείνους που αγόραζαν και πουλούσαν «στημένα πακέτα» με αποτέλεσμα η μετοχή να γίνει ...πύραυλος.
Η ιστορία εκείνη που συγκλόνισε το χρηματιστήριο, καθώς πολλοί αδαείς επενδυτές έχασαν τα λεφτά τους, είχε ως πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Αργυριάδη (πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της χρηματιστηριακής εταιρείας Δέλτα),
Παναγιώτη Τρύφων (επιχειρηματία που αποφάσισε να επενδύσει στα φιλόδοξα σχέδια της εταιρίας) και βέβαια την μικρή κλωστοϋφαντουργική εταιρία με έδρα στη Λάρισα.
Η μετοχή της Μαγρίζος διαπραγματευόταν γύρω στις 200 δραχμές, όταν ξαφνικά αρχίζει να ανεβαίνει με ...τεράστιους όγκους συναλλαγών.
Ο Σπύρος Βαλδεσέρας γνωστός από την πολύκροτη υπόθεση Λαυρεωτική (1994) φέρνει σε επαφή τον Αργυριάδη με τους Λαρισαίους κλωστοϋφαντουργούς.
Ο Τρύφων, που έχει το ρευστό, ''πείθεται'' να επενδύσει στην εταιρία και στο φιλόδοξο business plan της.
Ο ισολογισμός του 1995 παρουσιάζει την εταιρία κερδοφόρο κατά 213 εκατομμύρια δραχμές, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών. Το σχέδιο προβλέπει ίδρυση τράπεζας στην Αλβανία και αύξηση κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. δρχ.
Η μετοχή από τις 200 δραχμές έχει φτάσει μέσα σε λίγους μήνες να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τις... 1000 δρχ.!
Ο Παναγιώτης Τρύφων φέρεται να αγοράζει 700.000 μετοχές της «Αφοί Μαγρίζου», καταβάλλοντας το ποσόν των 460 εκατ. δρχ. μέσω προσωπικών επιταγών οι οποίες εξαργυρώνονται από τον Αργυριάδη.
Ο Δημήτρης Αργυριάδης προχωρεί στην έκδοση δικών του επιταγών σε μετόχους της Λαρισαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, από τους οποίους προμηθεύθηκε τα «χαρτιά». Οι επιταγές αυτές είναι μεταχρονολογημένες για ημερομηνίες που φθάνουν ως και τις αρχές του 1997, όταν υπολογιζόταν ότι θα είχε ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς, ώσπου ο Κωνσταντίνος Δεμέτης, ορκωτός λογιστής - ελεγκτής της «Αφοί Μαγρίζου», στον έλεγχό του για το 1995 τινάζει στον αέρα τα ...κέρδη των 213 εκατ. δρχ. του ενοποιημένου ισολογισμού της εταιρείας. Βρίσκει κρυμμένες υποχρεώσεις περίπου 440 εκ. δρχ. που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη και θα έστελναν τα αποτελέσματα της εταιρείας στο «κόκκινο». Το να εμφανίσει, τελικά, η εταιρία ζημίες 200 εκ. δρχ. αντί για κέρδη 213 εκ δρχ., ήταν πολύ μεγάλο εμπόδιο και δεν βοηθούσε στο να ανέβει η μετοχή με σκοπό να πουλήσουν οι ενδιαφερόμενοι ψηλότερα, αλλά και ούτε η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δις δρχ. ήταν εύκολο να πετύχει.
Με τη Δέλτα και τον Αργυριάδη στο κέντρο του κύκλου, χρηματιστηριακές εταιρείες πωλούσαν και αγόραζαν το ίδιο πακέτο μετοχών εκμεταλλευόμενες τον τρόπο λειτουργίας του Αποθετηρίου τίτλων και κυρίως την έλλειψη ελέγχου και εποπτείας. Έτσι από τη μια πλευρά κέρδιζαν από τις προμήθειες και εμφάνιζαν υψηλό τζίρο, ενώ από την άλλη κάλυπταν με συστηματικό τρόπο τα ίχνη τους. Η πώληση από τον Τρύφων και η αυθημερόν καταβολή των χρημάτων δεν έγινε μία και μόνη φορά. Η έρευνα των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών δεν θα αργήσει να αποκαλύψει ότι οι «κυλιόμενες πράξεις» είχαν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Το κόλπο του «κυλιόμενου τετραημέρου» κράτησε μόλις για δύο μήνες, περίοδο κατά την οποία οι εμπλεκόμενες χρηματιστηριακές εταιρείες ¬(γύρω στις δέκα μεγάλες, μεσαίες και μικρές) ¬έφθασαν τον τζίρο τους σε δυσθεώρητα ύψη με τα ...κορόιδα, που έτρεχαν να αγοράσουν «Αφοί Μαγρίζου», να χάνουν τα λεφτά τους.
Το 1998 προφυλακίστηκαν Τρύφων και Αργυριάδης, ενώ τελικά στο σκαμνί κάθισαν συνολικά 180 άτομα.

Βιβλιογραφία-Πηγές:

Ο Φιλιππίδης και η… «Αφοί Μαγρίζου», Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014


Ιερωνυμάκη, Χρυσάνθη, Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Aθηνών 1996-1998ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 20-07-2016


Όνομα καταγραφέα*:  Ηρακλής Φασουράκης
Ημερομηνία καταγραφής**: 12-10-2017
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ.
**ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ.
***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό.
Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς


πρόσοψη απο Αλ.Παπάγου, πηγή φωτο Ηρ.Φασουράκης 12-10-2017
πηγή φωτο Ηρ.Φασουράκης 12-10-2017



πηγή φωτο Ηρ.Φασουράκης 12-10-2017

πηγή φωτο Ηρ.Φασουράκης 12-10-2017

πηγή φωτο Ηρ.Φασουράκης 12-10-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου